Újra járhat villamos New Yorkban

  Az 1950-es évek után újra közlekedne villamos New Yorkban a főpolgármester csütörtökön ismertetett terve szerint. A javasolt 25,7 kilométeres vonal Brooklynt és Queens-t kötné össze fellendülőben lévő, de ritka metróhálózatú városnegyedeken át.

  A Bill de Blasio főpolgármester által javasolt, Brooklyn-Queens-Connector (BQX) néven emlegetett vonal villamosai 18 kilométeres átlagsebességgel haladnának az East River mentén, érintve 13 olyan lakótelepet, ahol 40 ezer ember él, számolt be az MTI.

  1917-ben ilyen volt a New York-i villamos. Fotó: Europress / GettyForrás: Travelo

   Az építkezés legkorábban 2019-20-ban kezdődne, és öt év múlva fejeződne be. A beruházás 2,5 milliárd dollárba (692 milliárd forint) kerülne, kilométerenként 97,5 millió dollárba (26,5 milliárd forint), vagyis olcsóbb lenne a metrónál.

  A városháza számításai szerint a New York-i villamoson kezdetben heti 24 500 ember utazna, 2035-re azonban már 48 900. Az elképzelés szerint a villamosépítés részben megtérülne abból a többlet adóbevételből, amely a beruházás nyomán fellendülő gazdaságból származna.

  Viteldíjakból évi 15 millió dollár bevételre számítanak, ami a működési költség 68 százalékát fedezné. A fennmaradó lyukat hirdetési bevételekből, illetve közvetlen önkormányzati támogatásból tömnék be.

  New Yorkot valaha sűrűn behálózták a villamosvonalak, a lassúnak talált kötöttpályás szerelvényeket azonban Fiorello La Guardia polgármestersége (1934-1945) idején buszokkal kezdték felváltani.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!