Holland utcákon tesztelték a világ első vezető nélküli buszát

A világon elsőként a hollandiai közutakon próbáltak ki élesben egy vezető nélküli elektromos városi buszt, amely hat utassal a fedélzetén tette meg a 200 méteres tesztszakaszt.

wepods.nl

Decemberben írtunk arról, hogy a délnyugat-svájci Sionban bemutatták Svájc tömegközlekedési vállalatának első önvezető kisbuszát. Ezúttal azonban egy holland WePod nevű járművet teszteltek élesben, amely Hollandia középső részén fekvő Wageningenben kezdi meg működését.

wepods.nl

 Jan Willem van der Wiel projektvezető szerint a jármű jelenleg mindössze óránként nyolc kilométeres sebességgel halad, teljes üzembe helyezését követően azonban 25 kilométer per órával fog közlekedni.

wepods.nl

 Az autó- és technológiai iparban jelenleg számos önműködő jármű tesztelése folyik a Tesla S modelljétől kezdve a Google és a Daimler vezető nélküli autóig. "Világszerte vannak kezdeményezések, de ez az első példa, hogy vezető nélküli jármű áll szolgálatba közúton" - mondta Iris van Cattenburch, a fenntartható tömegközlekedés fejlesztésével foglalkozó Connekt vállalatcsoport munkatársa.

A WePod-projektet kiterjesztik a következő hónapokban és a járművek idővel a város tömegközlekedési hálózatába bekapcsolódva egy hat kilométeres szakaszán fognak ingázni. A nagyjából hárommillió euróból megvalósított jármű a Delfti Műszaki Egyetem közreműködésével készült - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek