Spanyolországban nyaralna idén? Tudunk jobbat, mint a strandok!

Naplementenézés Madridban, marcipánmajszolás Toldeóban, Gaudí-túra Barcelonában. Spanyolországi kirándulástippek távol a Costa Brava és a Costa del Sol zsúfolt üdülőhelyeitől.

Ha spanyolországi nyaralás kerül szóba, a többség a zsúfolt tengerparti üdülőhelyekre gondol. De nem mi! Ha hozzánk hasonlóan a hideg rázza az egész héten át tartó strandon dögléstől, ön a mi emberünk. Feltétlenül olvasson tovább, feledhetetlen élményeket mutatunk Spanyolország turistagettóknál jóval izgalmasabb tájain.

Naplemente Madridban

Madridot például kár lenne kihagyni. A spanyol főváros tökéletes választás, ha elő- vagy utószezonban keresnek kellemes klímájú, látnivalókban és hangulatos kávézóteraszokban bővelkedő célpontot. Természetesen az egész várost érdemes bejárni a Prado világhírű múzeumától a Plaza Mayoron át a Retiro parkig. Ami azonban a legnagyobb hatást gyakorolta ránk – és a jelenlévők számából ítélve ezzel nem voltunk egyedül – az a naplemente a Templo de Debodnál.

Templo de Debod, Madrid
Galéria: Spanyol élmények 2016
Páth Dániel / Travelo

 A Templo de Debod, egy eredeti egyiptomi templom Madrid közepén, időszámításunk előtt 200-ból. Úgy került ide, hogy a hatvanas években az UNESCO segítséget kért az európai országoktól, mert az Asszuáni gát építésekor több archeológiai lelet is veszélybe került. Spanyolország jelentős segítséget nyújtott az Abu Szimbel-i templomok megmentésében, ezért hálából Egyiptom 1968-ban a spanyoloknak ajándékozta a Templo de Debodot. Így került az épületegyüttes Madridba, a Parque del Oeste területére. Naplementekor elképesztő látványt nyújt, sok helyit láttunk erre andalogni, iszogatni.

Ha tehetik, a környék meglátogatását szervezzék úgy, hogy naplementenézés előtt, valamikor késő délután érkezzenek az innen pár száz méterre lévő Palacio Realhoz, vagyis királyi palotához, mely hihetetlen díszítettségű termeket, a spanyol koronázási ékszereket és több Stradivari hegedűt is rejt. A palota alapjáraton fizetős, októbertől márciusig, hétfőtől csütörtökig délután négy és hat között, áprilistól szeptemberig pedig este hat és nyolc között az Európai Unió állampolgárainak ingyenes a belépés.

Tapas és vörösbor: kihagyhatatlan párosítás
Galéria: Spanyol élmények 2016
Páth Dániel / Travelo

Naplemente után pedig vessék bele magukat Madrid pezsgő éjszakai életébe! Sétáljanak végig a nyüzsgő Gran Víán, majd térjenek le a gyakran hipszter negyedként aposztrofált Malasaña, vagy a melegek fellegváraként számon tartott Chueca negyedek felé. Vintage butikok, bisztrók (pl Circo de las Tapas), hangulatos koktélbárok (pl. El Jardin Secreto), trendi szusizók (pl. Miss Sushi) és bulihelyek (pl. Tupperware) váltják egymást.

További madridi tippek itt, itt és itt.

Marcipán Toledóban

Ha már mindent láttak, amit Madrid mutatni tud, érdemes egynapos túrákat szervezni a városból. Toledóba például gyorsvasúttal (AVE) fél óra alatt eljuthatnak az Atocha pályaudvarról. Már maga az érkezés is élményszámba megy a mór építészet stílusjegyeire emlékeztető toledói pályaudvarra. Innen vagy taxival, vagy busszal, vagy gyalogosan juthatunk el a közeli dombot koronázó városba. Tapasztalataink szerint nem kell a sétától megrettenni, csak a meglehetősen meredek emelkedőre készüljenek fel.

Naplemente Toledóban
Galéria: Spanyol élmények 2016
Northfoto

A látnivalók közül a katedrálist, az Alcázart, El Greco házát (szombat délutánonként a belépés ingyenes!), az egyetlen fennmaradt mecsetet (Mezquita Cristo de la Luz) és a piacot (Mercado San Agustin) érdemes megnézni. Utóbbit ne klasszikus piacként, hanem többszintes gasztro mennyországként képzeljék el, különböző tapasokat, sajtokat, péksüteményeket, kézműves burgereket, ázsiai specialitásokat kínáló pultokkal, és egy hangulatos tetőterasszal, ahol kávézni vagy koktélozni lehet.

És ha már a gasztronómiánál tartunk: Toledo híres mennyei marcipánjáról és omlós marcipános süteményeiről. Ezeket feltétlenül kóstolják meg! Mi az El Café de Las Monjasban kóstoltuk őket, a helyet garantáltan felismerik majd a kirakatban sütit készítő apácababák miatt. A naplemente Toledóban is különleges, itt az Alcazar alatt található, folyómederre néző bár a tökéletes hely a megtekintéséhez, kezünkben egy behűtött sörrel.

Disney-kastély Segoviában

Szintén pazar egynapos kirándulást tehetünk Segoviába, aminek a hangulata még Toledóénál is jobban bejött nekünk. A madridi Moncloa buszpályaudvarról körülbelül egy óra alatt juthatunk el Segoviába, a buszok kényelmesek, pontosak és wifivel felszereltek. A busz nem messze tesz le a látványos, kétezer éves, római kori vízvezetéktől. Ha minden irányból megörökítettük, érdemes betérni a városi turistainformációs irodába ugyanitt. Kaphatunk térképet, tippeket, sőt, a lelkes munkatársak teljesen ingyen megszervezik az egész napunkat.

Segovia, ahogyan az Alcázar felől látszik
Galéria: Spanyol élmények 2016
Northfoto

A legfontosabb látnivalók a már említett monumentális akvadukt mellett a gyönyörű gótikus katedrális, a régi városfal (amire belépő ellenében fel is lehet menni) és az Alcázar. Utóbbi annyira lenyűgöző, hogy állítólag a Disney-féle Csipkerózsika kastélyát is ez inspirálta. Amivel pedig végképp belopta magát a szívünkbe: napsütötte kávézóteraszáról csodás kilátás nyílik a városra és a környező havas hegyekre - feltétlenül ide időzítsék a délutáni kávészünetet.

Gaudí-túra Barcelonában

Barcelonát rengeteg okból lehet szeretni, mi most Gaudí mesterműveit emeljük ki. Az életművel az ismerkedést érdemes a Sagrada Famíliában kezdeni, ahová feltétlenül foglalja le online előre belépőjét, nehogy csalódás érje, amikor meglátja a fantasztikus épület bejáratánál kígyózó sorokat. Ha nincs klausztrofóbiája, érdemes az egyik toronyba is felmenni. A Sagrada Famíliától könnyedén lesétálhat a La Pedrerának, vagyis kőfejtőnek csúfolt Casa Milához. Itt az egyik legjobb hely a misztikus kéményekkel és szellőzőnyílásokkal díszített tető, ahonnan Barcelona nagy részét belátni.

Kémények és szellőzől Gaudi híres épületének, a Casa Milának (vagy más néven a Pedrerának) tetején
Galéria: Spanyol élmények 2016
mimi / Travelo

 Az alatta lévő szinten Gaudí munkásságával, inspirációival és munkamódszerével ismerkedhetünk meg. Még egyel lejjebb pedig másik kedvencünk, a maga teljes pompájában látható szecessziós lakásbelső található. Ugyancsak a Passeig de Grácián áll Gaudí másik csodás lakóépülete, a szivárványos tetejű Casa Batlló – ha van rá idejük, ezt a meseházat is érdemes felfedezni. A belvárostól kicsit távolabb, de azért megközelíthető helyen fekszik Gaudí legendás, tarka mozaikos ős-lakóparkja, a Güell Park. A korábban ingyenes, ma már fizetős parkba mindenképpen menjen el, ha végképp bele akar szeretni a katalán építész munkásságába.

További tippjeinket barcelonai városnézéshez itt, itt és itt találja.

Kultúra és gasztronómia San Sebastiánban

Baszkföld egyik legnagyobb városa sosem volt ismeretlen a turisták előtt – bár eddig főként ínyenceket vonzott, most a kultúrára éhezők is elégedettek lesznek a kínálattal. A spanyolul San Sebastián, baszkul Donostia névre hallgató város ugyanis idén Európa egyik kulturális fővárosa.

San Sebastián
Galéria: Spanyol élmények 2016
Keta / Wikipedia

 

+1 tipp: Ha tengerpartra és látnivalókra is vágyik
Úgy gondolja, szép és jó a városnézés, de egy nyaralás csak akkor teljes, ha azért strandok is vannak a közelben? Valenciában a tengerparti vakációt tökéletesen ötvözheti a városnézéssel, ennek részleteit ebben a cikkünkben olvashatja el. De egy andalúziai körutat is összeköthet egy kis strandolással: ehhez bázisul Malagát ajánljuk, városnéző tippjeinket erre találja. Ha nincsenek nagy igényei, a Malaguetán is csobbanhat, de innen könnyen elérheti a Costa del Sol strandjait is. Ha pedig elég a lustálkodásból, feltétlenül látogassanak el Granadába, a mesés Alhambrához, és Córdoba csodás mecset-katedrális kombóját és muskátliktól virító sikátorait se hagyják ki!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek