Tíz éve találták meg a múzeumból ellopott híres arany sótartót

Tíz éve került elő a bécsi múzeumból ellopott arany sótartó, amely mai napig a bécsi Kunstkammer gyűjteményének legértékesebb darabja.

A Saliera (sótartó) néven ismert asztali díszt 2003 májusában rejtélyes körülmények között lopták el a bécsi múzeumból, és csak 2006-ban került elő. A betörő egy riasztóberendezéseket árusító cég alkalmazottja volt, aki a felújításhoz felállított állványzaton felmászva, egy ablakon át hatolt be a múzeumba. A műkincset elrejtette és tízmillió eurót követelt érte. Végül 2006-ban feladta magát, miután egy köztéri kamera felvételén azonosították mint lehetséges elkövetőt. Az alkotást egy Bécstől északra fekvő erdőben találták meg - írja az MTI.

Jerzy Strzelecki / Wikipedia

 Az elkövetőt négyéves börtönbüntetésre ítélték, majd formai okokra hivatkozva felmentették. 2007-ben öt évre ítélték, azonban 2008-ban idő előtt szabadlábra helyezték. Jelenleg a nyilvánosságtól visszavonultan él.

A sótartót Ceres - a földművelés római istennője - és Neptun - a tenger istene - aprólékosan kidolgozott szobra díszíti. A 26 centiméter magas és 33 centiméter széles sótartó valójában a Föld allegorikus ábrázolása. Benvenuto Cellini olasz mester készítette 1540 és 1543 között, I. Ferenc francia király megrendelésére. A Saliera a bécsi Művészettörténeti Múzeum gyűjteményébe tartozó Kunstkammerben 2013 óta csodálható meg ismét.

A múzeum tájékoztatása szerint mindenekelőtt francia és olasz látogatók keresik fel a híres asztali díszt. Az esetet követő restaurálás után a lehető legjobb körülmények között vigyáznak a mű állagára. A múzeum közlése szerint a jelenlegi biztonsági intézkedések nem hasonlíthatók össze a 2003-as állapotokkal, hiszen már új technikai és személyzeti óvintézkedésekkel vigyáznak a ritka darabra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek