Sokmillió éves bálna csontváza is látható az új egyiptomi múzeumban

Az egyiptomi Vádi-el-Hítánban (Bálnák völgye) megnyitották csütörtökön az ősmaradványok és a klímaváltozás múzeumát, amelynek kiállítási tárgyai között található a mai bálnák őse, a Basilosaurus isis egyik példányának 37 millió éves teljes csontváza is.

A Kairótól mintegy 170 kilométerre délnyugatra található sivatagos völgyet az ókorban tenger borította. A megnyitón felszólalt el-Fajjúm tartomány kormányzója, aki hangsúlyozta, hogy Vádi-el-Hítán egy 400 négyzetkilométernyi területen elterülő nyitott geológiai múzeum, amely több száz kihalt faj maradványait őrzi. Vael Makram arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy a területet az UNESCO 2005-ben a világörökség részének nyilvánította.

Az ugyancsak felszólaló környezetvédelmi miniszter azt mondta, a múzeum egyik célja, hogy a térségben fellelt fosszíliák segítsék az évmilliók során végbement klímaváltozás kutatását, valamint az emberi életben ennek következtében történt változások tanulmányozását. Az illetékesek szerint a múzeumban látható Basilosaurus isis a világ legnagyobb megkövült bálnacsontváza, de emellett számos más gerinces ősmaradvány is megtekinthető. Most először mutatják be a Basilosaurus isis elcsökevényesedett hátsó lábait, a szárazföldi lényből tengeri állattá válás maradványát. A múzeum az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP), az egyiptomi környezetvédelmi minisztérium és az olasz kormány együttműködésében jött létre.

Ezzel egy időben Kairóban is megnyílt egy kiállítás, amelynek kereteiben az országba legutóbb visszakerült, korábban illegális úton kijuttatott műtárgyakat lehet megtekinteni. A híres Egyiptom Múzeum különleges tárlatán az utóbbi két évben visszakerült mintegy 500 kiállítási tárgyból kétszázat lehet megtekinteni, közülük 90 Franciaországból, 55 Németországból, 35 pedig az Egyesült Államokból jutott vissza az észak-afrikai országba.

A közelmúltban visszaszerzett és most kiállított régiségek között szerepel egy ókori egyiptomi írótábla, egy szarkofág, római kori érmék és egy 15. századi díszes iszlám szószék egy része. Az első ilyen jellegű kiállítást 2010-ben rendezték meg a kairói múzeumban, részeként a külföldre hurcolt kulturális örökség visszaszerzésére irányuló erőteljes kampánynak - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek