8 hely, ahová idén minden művészetrajongónak el kell mennie

Fényinstallációk San Sebastiánban, monumentális spanyol-lengyel operaelőadás Wroclawban, neofuturista pályaudvar New Yorkban, csavarodó piramis formájú új múzeum Londonban, új leletek Pompejiben, és Chaplin egykori villája Svájcban - jó dolga lesz 2016-ban a kulturális programokra és múzeumokra kíváncsi turistáknak.

Az általános külföldi és belföldi úti tippjeink után ezúttal 2016 legizgalmasabb kulturális célpontjait mutatjuk be. Annyi zseniális program, kiállítás és újonnan nyíló múzeum várja látogatóit idén, hogy csak győzzön az ember választani közülük!

 

San Sebastián/Donostia, Spanyolország

 

A spanyolországi Baszkföld egyik legnagyobb városa sosem volt ismeretlen a turisták előtt – bár eddig főként ínyenceket vonzott, most a kultúrára éhezők is elégedettek lesznek a kínálattal. A spanyolul San Sebastián, baszkul Donostia névre hallgató város ugyanis idén Európa egyik kulturális fővárosa lesz.

Fotó: Jose Manuel Azcona / Europress / Getty

 A rendezvénysorozat január 19-én, egy dobos fiesztával startol, majd öt napon keresztül kulturális rendezvények sorát tartják. A hivatalos nyitóünnepség azonban csak január 23-án lesz a Victoria Eugenia Színházban, amelyet koncert követ.

Az egész év programkínálata elképesztően gazdag. Lesz itt minden – az utcai installációktól kezdve, a vitaesteken, színházi előadásokon, képzőművészeti- és gasztronómiai kiállításokon át, a koncertekig és workshopokig. A teljes programfüzet itt olvasható, érdemes végigböngészni, nagyon jól összerakott kiadvány.

 

Wroclaw, Lengyelország

 

Európa másik kulturális fővárosa a délnyugat-lengyelországi Wroclaw, ahol hivatalosan január 17-én nyitják meg a rendezvénysorozatot. Wroclawban a január 15-17-i hétvégén csaknem száz kulturális rendezvényt, koncerteket, kiállításokat és előadásokat szerveznek. A fő attrakció a vasárnapi utcai parádé lesz, amelyen több mint kétezer művész, énekes és zenész vesz részt a tervek szerint. Emellett idén Wroclaw viselheti a világ könyvfővárosa címet is.

Wroclaw
Galéria: 8 hely, ahová idén minden művészetrajongónak el kell mennie
Fotó: Photo Made By Dominik Minkus / Europress / Getty

 San Sebastiánhoz hasonlóan Wroclawban is egész éven át változatos programok várják az ide ellátogatókat: zenétől a színházig, mozitól az irodalomig, operától az építészetig számtalan eseménnyel készülnek.

Nagy dobásnak ígérkezik február 23-án Ennio Morricone koncertje, de érdekes lesz a június 3-5. közé tervezett bringás filmfesztivál, vagy éppen a wroclawi opera énekeseinek, és spanyol vendégművészek részvételével bemutatandó közös szuperprodukciója a Wroclawi Stadionban. A "The Spanish Night with Carmen – Zarzuela Show" című előadásra mintegy harmincezer nézőt várnak, a színpadon ötszáz énekes fog fellépni. A wroclawiak programfüzetét itt tudja végigböngészni.

 

New York, USA

 

Ahogyan azt már tanácsoltuk is, New Yorkba mindenképp el kell mennie annak, aki a kortárs művészet iránt érdeklődik, legyen az építészet vagy képzőművészet. A tervek szerint 2016 első felében nyílik meg a Santiago Calatrava által tervezett, World Trade Center Transportation Hub nevű, "neofuturistának" nevezett pályaudvar és bevásárlóközpont.

A WTC Hub építése 2015 nyarán
Galéria: 8 hely, ahová idén minden művészetrajongónak el kell mennie
Fotó: Doc Searls / Wikipedia

 A Metropolitan Museum of Art terjeszkedik, ráadásul egy magyar vonatkozású épületben lesznek az újabb kiállítások. A Magyarországon született építész, Breuer Lajos Marcell (Marcel Breuer) által tervezett Breuer-épület 1966-tól a Whitney Múzeumnak adott otthont, 2016 márciusától a Metropolitan modern és kortárs gyűjteménye kap itt helyet.

 

London, Anglia

 

Londonban egymást érik az érdekes kiállítások, de még ebből a mezőnyből is kiemelkedik a Tate Modern új, 10 emeletes épületének megnyitója. Az eredetileg a 2012-es londoni olimpiára tervezett modern épületet végül 2016. június 17-én nyitják meg. A bővítéssel a Tate Modern húszezer négyzetméternyi kiállítótérrel gazdagodik. Erre azért volt szükség, mert a Tate Modern 2000-es megnyitása óta jelentősen nőtt a múzeum gyűjteménye.

 A múzeum honlapja szerint az új épület a világ első olyan galériája lesz, melyet az élő művészetnek, a filmnek és az installációknak szentelnek. Ezen felül számos olyan teret is kialakítanak majd, ahol a látogatók megvitathatják gondolataikat a művészetről.

A csavart piramis formájú épület magasságában az eredeti Tate Modern épületével vetekszik majd, különleges formája pedig London amúgy is egyedi sziluettjét gazdagítja. A tizediken egy parádés tetőterasz várja a látogatókat, 360 fokos panorámával a Temzére, a Szent Pál katedrálisra és London belvárosára.

 

Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek

 

Az új Tate Modernhez hasonlóan a Jean Nouvel sztárépítész tervezte Abu-Dzabi Louvre-nak is 2012 óta kéne üzemelnie, ám ez a szupermúzeum is csak 2016-ban nyitja majd meg kapuit. Mivel az épület még mindig nincs kész, és a berendezéshez is hónapokra lesz szükség – sőt, állítólag még mindig vásárolnak műalkotásokat a gyűjteményhez –, repjegyet még ne vegyenek a megnyitó dátumára.

Louvre Abu-Dzabi
Galéria: 8 hely, ahová idén minden művészetrajongónak el kell mennie
Fotó: Louvreabudhabi.ae

Azt ugyanis még nem tudni mikor lesz, bár egyes pletykák szerint december 2-ra várható, ami az Emírségek nemzeti ünnepe. Aki nem bírja kivárni a megnyitót, az az év folyamán a Manarat Al Saadiyat kulturális központban kisebb előzetes kiállításokat nézhet meg a nagy gyűjteményből.

 

Pompej, Olaszország

 

Imádja az ókori történelmet? Nyaraljon idén Olaszországban! Oké, ezt a mondatot bármikor leírhattuk volna, mert mindig aktuális, de most különösen. Pompej világhírű romvárosában ugyanis hat újonnan megnyitott részt lehet idén megnézni. Köztük egy egykori textilüzletet, egy termálfürdőt, egy mosodát és egy egykori középosztálybeli városlakó lakhelyét.

Pompej
Galéria: 8 hely, ahová idén minden művészetrajongónak el kell mennie
Fotó: Giorgio Cosulich / Europress / Getty

 A helyreállított területek a Grand Pompeii Projektnek köszönhetően látogathatók újra. A program célkitűzése, hogy megóvja a leleteket a megsemmisüléstől, ami az elmúlt években egyre nehezebben megy az illetékeseknek. Az elmúlt év közepén megnyílt ókori tornacsarnokhoz hasonlóan, a fent említett hat új attrakció hosszú évekig el volt zárva a turisták elől, most végre újra látni lehet őket.

Pompeji régészeti területét egyébként az UNESCO 1997-ben vette fel a világörökségi helyszínek közé. Évente több mint 2,5 millióan látogatnak ide, így ez a második leglátogatottabb olaszországi műemlék a Colosseum után.

 

Vevey, Svájc

 

A csodálatos Genfi-tó eddig is tökéletes turistacélpontnak számított gyönyörű fekvésű szőlőteraszainak, Montreux-nek, Lausanne-nak vagy éppen a méltóságteljes Chillon-i kastélynak köszönhetően. 2016 tavaszán újabb látnivalóval bővül a környék: hosszú évek huzavonája után úgy tűnik, megnyitja kapuit a Chaplin's World: The Modern Times Museum.

Charlie Chaplin egykori villája
Galéria: 8 hely, ahová idén minden művészetrajongónak el kell mennie
Fotó: Chaplinmuseum.com

 Charlie Chaplin egykori svájci otthona, a Manoir de Ban, és annak 14 hektáros parkja ad otthont a művész életét és alkotásait bemutató múzeumnak. A villában Charlie Chaplint, az embert ismerhetjük meg, a parkban található épületekben pedig a némafilmek fénykorával foglalkozó kiállítás lesz látható. A parkban egy színpadot is felállítanak, ami kulturális eseményeknek és fesztiváloknak ad majd otthont.

 

Rio de Janeiro, Brazília

 

Rióba idén nemcsak az olimpiáért érdemes elutazni, hanem az egyéb látnivalókért is. A futurisztikus, Holnap Múzeumáról már itt írtunk, de 2016 nagy újdonsága a Kép és Hang múzeumának (Museu da Imagem e do Som) szeptemberi megnyitója lesz. A látogatók a brazil nemzeti rádió és tévé régi felvételei közt böngészhetnek, és archív fotókat is láthatnak.

Épülőben az új riói múzeum
Galéria: 8 hely, ahová idén minden művészetrajongónak el kell mennie
Fotó: Marcelo Horn / Wikipedia

 

Az eredeti múzeumot 1965-ben hozták létre, most azonban egy különleges, hipermodern épületben, és új helyen, a Copacabanán nyílik meg. Helyén egykor a Club Help nevű diszkó üzemelt, mely a riói prostitúció szimbólumának számított. Az új épületben is lesz szórakozóhely, de az egykori lebuj helyét egy kifinomult, zongorás bár veszi át.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek