Tavasztól vezető nélküli buszok járnak Svájcban

Tavasztól vezető nélküli buszok járnak Svájcban.

Csütörtökön mutatták be a CarPostal, Svájc első számú tömegközlekedési vállalatának önvezető kisbuszát a délnyugat-svájci Sionban. A vállalat az eddig mindössze két példányban gyártott, sofőr nélküli járművét jövő év áprilisától bocsátja az utasok rendelkezésére. 

Fotó: Sedrik Nemeth / MTI

A jármű működtetéshez szükséges szoftverrel ugyanúgy tudják majd a buszokat követni, ahogy a légi irányító központokban a repülőket. A közlekedési vállalat tervei szerint összesen kilenc, elektromos meghajtású busz fogja a lakosokat és a turistákat szállítani Sionban. A program célja, hogy bebizonyítsák, a vezető nélküli buszok nem jelentenek veszélyt a forgalomra, az üzemeltetésük viszont költséghatékonyabb a hagyományos tömegközlekedési eszközökhöz képest - írja a Mashable.com.

Fotó: Sedrik Nemeth / MTI

De a Gizmodo.com szerint vezető nélküli busz jár majd a kaliforniai Bishop Ranch Business Parkban, amely az első ilyen hely lesz az Egyesült Államokban, néhány hónapja pedig Szingapúrban jelentették be, hogy vezető nélküli buszokat állítanak forgalomba jövő évtől. A Huffington Post írt arról, hogy a közlekedési minisztérium októberben már kijelölte azt a négy kilométeres szakaszt, ahol tesztelik majd a járműveket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek