Hamis pápai áldásokat árulnak a turistáknak Rómában

Mintegy 3500, gyanútlan zarándokoknak és turistáknak árusított pápai áldást tartalmazó hamis pergament foglalt le az olasz és a vatikáni rendőrség Rómában.

 

A hatóságok szerint a lefoglalt áldások mintegy 70 ezer eurót (22 millió forintot) értek, a többnyelvű iratokon hamisított pápai pecsét és Ferenc pápa arcképe is szerepelt. A hamis áldásokat egy Szent Péter térhez közeli ajándékboltban árulták, a rendőrség megtalálta a nyomtatót is, amelyen sokszorosították a dokumentumokat - írja az MTI.

A személyre szóló pápai áldásokat tartalmazó színes és díszes eredeti pergameneket január óta kizárólag a vatikánvárosi Apostoli Alamizsnahivatalban forgalmazzák, a befolyó összeget az egyházfő karitatív céljaira használják fel. Az áldások 8 és 40 dollár (2-11 ezer forint) közötti összegért vásárolhatók meg.

Ez egy klasszikus, könyvben őrzött áldás szövege, a személyre szóló pápai áldást A4-es nagyságú pergamenre írják, és névre szólóan állítják kiFotó: Carsten Koall / Europress / Getty

Korábban a sokáig kézzel írt és festett pergamenek előállítását külső kézművesekre bízták, azonban az idei évtől a költségek csökkentése és a csalások elkerülése érdekében az iratokat elektronikus úton készítik el a Vatikánon belül. A pápai áldásokat általában emléktárgyként, születések, keresztelések, házasságkötések, valamint jelenleg a múlt kedden megnyitott irgalmasság rendkívüli szentéve alkalmából vásárolják a katolikus hívők.

Az olasz belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2015 első kilenc hónapjában 244 millió hamis terméket mintegy foglaltak le 716 millió euró (227 milliárd forint) értékben, ez számszerűleg 100 százalékos, értékben 35 százalékos emelkedés 2014-hez képest. A hamisítványok ügyében 154 személyt tartóztattak le, 8983 feljelentést tettek és 23 bírságot szabtak ki.

Csak a szentév első hetében Rómában és környékén egymillió hamisított emléktárgyat talált a zarándokok és turisták védelmében a megszokottnál fokozottabban járőröző rendőrség.

Áldást kérne?
Pergamenre írt pápai áldást személyesen a Vatikánvárosban található Apostoli Alamizsnahivatalban, de levélben vagy faxon is lehet kérni. E-mailt, telefonhívást nem fogadnak el. Az írásos kérvényben szereplő adatokról és a pontos összegről magyarul ezen az oldalon talál információkat, innen pedig az áldáshoz szükséges kérvényt töltheti le.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Koncert is jár az esti turistajegy mellé a Vatikáni Múzeumban
Péntektől a múzeumba esti jegyet váltó látogatók a koncerteket is meghallgathatják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek