Újranyílik a 800 éves földalatti bécsi kápolna

  Ingyenes nyílt napot tartanak a Virgil-kápolnában hétvégén, amely a restaurálási munkálatok után újra megnyitja kapuit a látogatók előtt. A kápolna Bécs legjobb állapotban megőrzött gótikus belső tereinek egyike.

    

  Kollektiv Fischka/Kramar mit Sabine Wolf © Wien Museum

   A bécsi Stephansdom árnyékában húzódik meg a középkori Virgil-kápolna (Virgilkapelle), mely hosszú időre feledésbe merült. 1973-ban, a metró építése közben találtak rá újra. Miután sok viszontagságon és egy átfogó felújításon is túl van, a közönség számára a hétvégén, december 12-én és 13-án nyitják meg újra. A megnyitó alkalmából ezen a két napon ingyenesen látogatható a kápolna.

  A földalatti kápolna 1220 és 1230 között épült, eredetileg egy koragótikus kápolna alsó szintjének szánták. 1246 körül a falfülkéket görög keresztekkel és falfestményekkel díszítették, később fölötte alakították ki a Mária Magdolna-kápolnát - ennek a kicsi templomnak az alaprajza még ma is látható a Stephansplatz macskakövei között. Bár az építtető kilétét homály fedi, a kápolnát és az alatta lévő termeket az évek során több célra is használták. Az eredeti építmény, a ma látható Virgil-kápolna a 14. századtól kezdve egy gazdag bécsi kereskedőcsalád házi kápolnája volt, ekkor alakították ki benne a Szent Virgil oltárt. A Mária-Magdolna-kápolnát a Schreiberzeche, az írástudók és jegyzők szövetsége használta ájtatossági és gyülekezőhelyként.

  Kollektiv Fischka/Kramar mit Sabine Wolf © Wien Museum

  Miután azonban a 18. században ez leégett, a földalatti Virgil-kápolna is feledésbe merült. 1973-as újbóli felfedezése után a Virgil-kápolna a Wien Museum-hoz került, azonban megőrzése érdekében 2008-ban be kellett zárni. Azóta, a felújítás során megoldották a falak vizesedésének problémáját, a hétvégén pedig újra megnyitják a nagyközönség előtt. A kápolna mellett egy külön teremben most kialakítottak egy állandó kiállítást is, amely a középkori Bécset
  hozza közel a látogatókhoz.

  Virgilkapelle
  1010 Bécs, Stephansplatz (metróállomás)
  A látogatásról további információt itt talál
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!