Újdelhiben is fullasztó a szmog, de még a futóverseny sem maradt el miatta

Újdelhiben is fullasztó a szmog, de még a futóverseny sem maradt el miatta

Peking mellett az indiai fővárost is napok óta fullasztó szmog sújtja – jelentette kedden a dpa hírügynökség a hatósági mérésekre hivatkozva. Pekinggel ellentétben azonban az újdelhi hatóságok nem fújtak riadót, illetve arra sem szólították fel a lakókat, hogy maradjanak zárt helyen. Az élet így a normális kerékvágásban megy tovább, a 16 milliós metropoliszban alig lehet valakit arcmaszkban látni.

Az egy köbméter levegőben mért apró porszemcsék (PM2,5) koncentrációját mutató levegőminőségi index keddi értéke az indiai kormány adatai szerint Újdelhiben helyenként a 712 mikrogrammot is elérte, de erőteljesen ingadozik. Az amerikai nagykövetség például a már "nagyon egészségtelennek" számító 279 mikrogrammot mért, de az indiai főváros egyik mérési pontján sem volt 200 mikrogrammnál alacsonyabb ez az érték.

Újdelhi felett már napok óta fehér szmogfelhő ül, a város kellős közepén ennek ellenére hétvégén tízezrek vettek részt egy félmaratoni futóversenyen. A metropoliszban a gyárak változatlanul működnek, a környező szövetségi állam földművesei égetik a szalmát, a nyomornegyedek lakói pedig – ahogy minden télen – most is tüzet gyújtanak, gyakran az eldobott műanyagokat felhasználva.

Pekinget kedden egész nap sötétségbe burkolta az áttetsző, sötét szmog, az utcákon az üzletek világítására is szükség volt a tájékozódáshoz. A főváros iskoláiban megtiltották a kültéri foglalkozásokat, helyenként be sem kellett menniük a diákoknak. A lakosságot óvintézkedésekre szólították fel, azt tanácsolták, hogy aki csak teheti, maradjon zárt térben, odakint pedig az emberek viseljenek arcmaszkot. Hétfőn este és kedden napközben a levegőminőségi index sok helyütt 600 és 900 között mozgott, helyenként tehát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában szereplő egészségügyi határérték 35-szörösét is kimutatták – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek