Azték uralkodók hátborzongató sírjára bukkanhattak Mexikóban

A kutatók szerint egy azték uralkodó régóta keresett sírhelyéhez vezethet az az alagútszerű átjáró, amelyet a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom), az aztékok egyik főtemplomának romjainál tártak fel helyi régészek. Az aztékokról úgy tartják, hogy 1325 és 1521 közötti uralmuk idején elhamvasztották vezetőik maradványait, ám a hamvak végső nyughelyét soha nem találták meg a régészek. Eddig.

A Leonardo Lopez Lujan vezette régészcsapat egy 8,4 méteres alagútra bukkant a Templo Mayor romjainál. Az átjáró egy kör alakú helyiség közepébe vezet, amely az elhunyt uralkodók elégetésének helyszínéül szolgálhatott a mexikói Nemzeti Embertani és Történeti Múzeum szakértőinek friss bejelentése szerint.

A Templo Mayor egyik oltára

Fotó: Wolfgang Sauber / Wikipedia



Az alagút száját egy háromtonnás szikla zárta el, amelyet 2013-ban mozdítottak el a szakemberek. Az eléjük táruló helyiségben gazdag és egyben félelmetes áldozati ajándékok sorakoztak: aranydíszek, sas- és csecsemőcsontok, továbbá kőkések, amelyeket emberáldozat bemutatásánál használtak.

A régészek szerint a nagyjából 45 centiméter széles és 1,5 méter magas folyosó végén két régi bejárat található, amelyeket kőművesmunkával zártak el. Az átjárót nagyjából két évvel ezelőtt feltöltötték a romokhoz vezető egyik út munkálatai miatt, amelyek lassan véget érnek.

Lopez Lujan reményei szerint jövőre folytathatják az ásatásokat. "Természetesen ebbe beletartozik az átjáró ismételt kiásása és annak feltárása, hogy mit rejt a két lezárt ajtó. Feltételezésünk szerint két apró kamrát találunk mögöttük, azokban pedig azték uralkodók hamvaival teli urnákat, de persze tévedhetünk is" - mondta a szakember.

A Templo Mayor (nagy templom) az aztékok egyik főtemploma volt, amely fővárosukban, Tenocstitlanban, a mai Mexikóvárosban állt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek