Kelet Szantorinije, Las Vegas méltó vetélytársa - Kitalálja, hol jártunk?

  Van egy város, amit a világ tíz legforgalmasabb teherkikötője között tartanak számon hosszú évek óta, de szubtrópusi klímája miatt tengerparti pihenőhelyei is népszerűek. Egyik városrészét a "Kelet Szantorinijeként" emlegetik, éjjel pedig olyan fényárban úszik, hogy versenyre kelhet Las Vegasszal. Na, hol jártunk? Annyit még segítünk, hogy Dél-Koreában.

  Nem csoda, ha nem találta el: a fenti – számunkra is meglepő újdonságként ható – jellemzőkkel Puszan (angol nevén Busan) városát lehet leírni. Dél-Korea délkeleti csücskében helyezkedik el, az ország második legnagyobb települése, elővárosokkal együtt 4,6 millióan lakják. Az ötvenes években egy rövid ideig fővárosként is működött, miután a koreai háborúban sikerült elkerülnie az északi megszállást.

  Galéria: Kelet Szantorinije, Las Vegas méltó ellenfele: Kitalálja, hol jártunk?Fotó: linkspoot / flickr

  Kelet Szantorinije és Délkelet-Ázsia legnagyobb halpiaca

  Puszan építészetileg legkülönlegesebb városrésze a Gamcheon kulturális falu, amit „Kelet Szantorinijeként" is gyakran emlegetnek. A szűk, tarka utcák és a tengerre néző hegyoldalba épített házak tényleg mutatnak némi hasonlóságot Szantorinivel, de itt véget is értek a párhuzamok.

  Diákok szervezésében 2009-ben program indult Gamcheon imidzsének javítására. A városrész most több művészeti projektnek és szabadtéri alkotásnak ad otthont, szűk utcáikon sok turistával találkozhatunk.

  Még ma is sok összetákolt építményt találunk viszont a Jagalchi halpiacon, ez adja a hely hihetetlen sármját. Az árusok szinte kizárólag idősebb asszonyok, a legkeményebb munkákat is ők végzik. Ládákat pakolnak, halakat válogatnak és pucolnak. A piac jellemzően a nyers és fagyasztott halak terepe, de azért pár kisebb halsütő standot, étkezdét is lehet itt találni, sőt néhány árusnál apró grillen is készülnek frissen halak. A piac picit agresszív, de nagyon hangulatos.

  Galéria: Kelet Szantorinije, Las Vegas méltó ellenfele: Kitalálja, hol jártunk?Fotó: amanderson2 / flickr

  Annak, akinek ez túl sok, ott a zárt és rendezettebb főépület, ahol hatalmas akváriumokban tartják az árusok a még élő halakat, és akár gyönyörű és megkérdőjelezhetetlenül friss sashimi tálat is készítenek belőle helyben.

  Modern, mégis élhető

  Gamcheon és Jagalchi teljes kontrasztja a Haeundae városrész, amit a felhőkarcolók és más modern épületek uralnak. Dél-Korea csodás, modern és mégis élhető arca itt még jobban megmutatja magát, mint Szöulban. Ebben a negyedben található ugyanis az ország leghosszabb strandolásra alkalmas tengerpartja.

  Galéria: Kelet Szantorinije, Las Vegas méltó ellenfele: Kitalálja, hol jártunk?Fotó: The Korean Guy / flickr

  Mivel emellett a városhoz tartozik az ország - és egyben a világ ötödik legnagyobb - teherkikötője is, voltak fenntartásaink a strand minőségével kapcsolatban. De a víz tiszta, a partot végig homok borítja, úszásra pedig kifejezetten alkalmasnak mondják egyenletes vízmélysége miatt. Legalábbis nyáron. A július 1-től augusztus végéig tartó strandszezonban a vízhőmérséklet átlaga 22,6 fok, az őszi hűvösebb idő megérkezésével azonban a víz is gyorsan hűl. Így szeptemberben mi már csak lábszárig merészkedtünk a vízbe.

  A tengerpart ötcsillagos hoteleitől csak egy rövid séta Dongbaek-sziget (Dongbaekseon), ahol pazar látványt nyújtó sétaútvonal vezet a tengerparti sziklák oldalába építve. Pár méterrel beljebb pedig fenyőerdőn keresztülvezető rekortánon kerülgethetjük egymást a sportos, gyorsgyalogló és futó helyiekkel.

  Sárkány a tengerparti sziklán

  Mivel a nemzetközi járatok jelentős része Szöulba érkezik, valószínű, hogy jó pár koreai buddhista szentélyt látott már az utazó, mire Puszanba érkezik. Ha csak egy templomot néz már meg itt, az a Yonggungsa legyen, mert ilyet viszont még biztosan nem látott az országban.

  Szokatlan módon a templomegyüttest ugyanis magas, tengerparti sziklákra építették. Ha hitrendszerével nem ütközik, tegyen egy látogatást a Hakeupul Buddha szobránál, melyről úgy tartják, hogy áldást és szerencsét hoz, és ne csodálkozzon a sárkányszobron se, a szentély neve ugyanis sárkányt jelent.

  Galéria: Kelet Szantorinije, Las Vegas méltó ellenfele: Kitalálja, hol jártunk?Fotó: yuseokoh / flickr

  Egy fárasztó nap után pedig a legjobb, amit Puszanban tehet, ha felkeresi a legközelebbi termálvizes spát, hogy rápihenjen egy esti kaszinózásra. Ezek ugyanis a legnépszerűbb programok a városba látogató turisták körében.

  A cikk szerzője a JTB Hungary Ázsiaspecialista utazási iroda, a Koreai Turisztikai Hivatal és a Turkish Airlines sajtóútján vett részt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!