Súlyos bírságot kap, aki Párizsban eldob egy csikket

  Szigorúbb büntetés lépett életbe október elsejétől a francia fővárosban. 68 euró, azaz 21 ezer forint pénzbüntetést szabnak ki azokra, akik közterületen eldobják a cigarettacsikket.

  Párizsi önkormányzati illetékesek szerint évente mintegy 350 tonnányi cigarettacsikket gyűjtenek össze a fővárosban. A csikkeket eldobók "nemcsak esztétikailag szennyezik a közterületeket, hanem súlyos környezetszennyezést követnek el, hiszen a cigarettacsikkben számos mérgező anyag van, ami bekerül a vizekbe is" - olvasható az önkormányzat közleményében, írja az MTI.

  Franciaországban 2008-ban tiltották be a dohányzást a bárokban és éttermekben. Az országban az Európai Unió többi tagállamához képest viszonylag magas, 28 százalék a dohányzók aránya. A francia egészségügyi tárca szerint dohányzás következtében évente több mint 73 ezer ember hal meg az országban.

  Eddig 35 eurós bírságot szabtak ki a csikket eldobókra, ezt emelték fel csütörtöktől 68 euróra.

  Az önkormányzat nemcsak bírsággal küzd a csikkek ellen, az elmúlt hónapokban 30 ezer új szemetes kosarat állítottak fel városszerte, és 15 ezer zsebhamutartót is kiosztanak ingyen a párizsiaknak és a turistáknak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!