3+1 méltatlanul elfeledett tengerpart

Ne ússzon mindig az árral, fogadja meg a tuti tippeket és válasszon olyan tengerpartot, ahol biztosan nem fut össze egyetlen ismerőssel sem!

 Vitathatatlan, hogy a nagy nyári melegben a legjobb a tengerparton hűsölni. Na de melyik parton? Nem biztos, hogy mindig érdemes a népszerű, mindenki által jól ismert helyekre utazni. Idén nyáron fogadja meg, hogy bizalmat szavaz egy olyan célpontnak is, amelyről az utóbbi időben a többség megfeledkezett. Irány Grúzia, Albánia, Lengyelország, vagy éppen Lettország!

Grúzia: városnézés és strand

Grúzia harmadik legnagyobb városa, Batumi, Kutaszitól mindössze kétórányi autóútra fekszik a Fekete-tenger partján. A hangulatos tengerparti várost elsősorban a kikötőjéről ismerik, pedig számos egyéb látnivalót is kínál, ráadásul szuper strandja van.

Batumi, Grúzia
Galéria: 3+1 méltatlanul elfeledett tengerpart
Fotó: jagermesh / flickr

 Batumit az elmúlt évtizedben hihetetlenül felfejlesztették, így elképzelhető, hogy aki húsz-harminc éve járt itt, ma már rá sem ismerne a városra – íme egy újabb érv az ide látogatásra. A gondosan ápolt zöldövezetek, az absztrakt formákat öltő modern épületek, és a grúz építészeti emlékek együtt egy harmonikus városképet alkotnak.

Batumiban a legkülönbözőbb programlehetőségek várják, ezért nem kell attól tartaniuk, hogy a strandoláson kívül semmi mást nem tudnak majd csinálni. Sétáljanak el az óvárosba, próbálják ki a grúz konyha specialitásait, vagy menjenek fel a felvonóval a Batumi felé magasodó hegyre, ahonnan az egész várost, és a kikötőt is belátni.

Ha pedig kigyönyörködték magukat, ereszkedjenek le a partra, és célozzák meg a strandot! Batumi környékén kavicsosak a partok, ezért nem árt a gumicipő. Ha viszont kicsit északabbra mennek a várostól, már homokos partszakaszt is találnak, melynek különlegessége, hogy vastartalma és mágnesessége miatt kiváló ízületi megbetegedések ellen.

Travelo tipp
Grúziába közvetlen járattal a Wizz Airrel utazhatunk heti két alkalommal, péntek és hétfő esténként, 10 990 Ft/út ártól. A járat Kutaisziba érkezik, Innen a tengerparti Batumi városa kb. két óra busszal. A Georgian Bus a járatok érkezéséhez igazítja a menetrendjét, a jegyek pedig online előre megvásárolhatóak.

 Lettország: gyógyturizmus és vadregényes táj

Ha megkérdezik az ismerősei, hogy hová megy idén nyaralni, nagy valószínűséggel nem számítanak arra, hogy azt feleli, hogy Lettországba. Pedig miért is ne tenné?

Jūrmala, Lettország
Galéria: 3+1 méltatlanul elfeledett tengerpart
Fotó: Bryan Ledgard / flickr

 Jūrmala csupán tíz kilométerre található a rigai reptértől, mégis olyan, mintha egy másik országba csöppennénk. Csodálatos, 26 kilométer hosszú, fehér homokos partja, és az azt körülölelő fenyvesek vadregényes tájat varázsolnak elénk. Nem elég, hogy már a látványa is rabul ejt, a város a gyógyturizmusban is jeleskedik. Különleges fekvésének köszönhetően olyan klímával rendelkezik, ami még tovább turbózza az iszap, a források és a sós tengeri levegő gyógyító erejét.

Ne aggódjon, itt akkor sem fog unatkozni, ha nem vágyik gyógykúrára! Jūrmalában található Észak-Európa legnagyobb aquaparkja, Lettország teniszpályáinak egyharmada, és számos izgalmas kulturális intézmény is. A városi múzeum, a híres fürdőház és a Ķemeri Nemzeti Park misztikus mocsárvidéke egytől egyik izgalmas kikapcsolódást nyújtanak. Semmiképp se mulasszák el a teknős-szobor felkeresését, és a város építészeti remekeinek felkutatását sem!

Travelo tipp
Ha a tengerpart mellett kulturális élményekre is vágyik, négy csodás balti várost is felfedezhet a közelben. Partnereink utazási irodai ajánlatait a Baltikumba itt találja. Egyénileg legegyszerűbben az Air Baltic naponta közlekedő, közvetlen rigai járatával juthat el Budapestről a Baltikumba.

Albánia: halászfalvakból üdülőparadicsom

Albánia a magyar turisták többségénél a mai napig nem szerepel még a távoli jövőben, egyszer, talán-típusú úti célok listáján sem. Pedig, ha tudnának arról, hogy egy elképesztő természeti kincsekkel és izgalmas műemlékekkel büszkélkedő országot hagynak ki, ami ráadásul még olcsó is, lehet, hogy megfontolnák az albán nyaralást. Szerencsére mára már kialakult itthon is egy szűk réteg, akik ismerik és imádják az Albániát, és lelkes térítőtevényekséget folytatnak, hogy másokkal is megszerettessék az országot.

Vlora, Albánia
Galéria: 3+1 méltatlanul elfeledett tengerpart
Fotó: flickr

 Attól függően, hogy mennyi időt tudunk és szeretnénk rászánni az utazásra, többféle helyszín közül is választhatunk a tengerparton. Vannak népszerűbb és felkapottabb városok, mint Durrës, Vlora vagy Radhime, ahol a régi halászfalvak mára már üdülőparadicsommá alakultak. És vannak csendesebb, elszigeteltebb partszakaszok is, mint Gjipe.

A tapasztaltabb Albánia-járók arról számolnak be, hogy bár autóval egy kemény és hosszú útra kell felkészülni, mégis megéri átszelni az országot, hiszen csak így láthatunk hegyi falvakat és birkapásztorokat. Ha azonban nincs kedvük és idejük 15 órát szánni az utazásra, azt a megoldást is választhatják, hogy Korfura repülnek, és onnan kompoznak át Albániába. Ez is egy látványos út, és jóval rövidebb is, mint az autós verzió, így viszont kénytelenek lesznek igénybe venni a tömegközlekedési eszközöket, ha szeretnének felfedezni más városokat is a szálláshelyükön kívül.

Érdemes megnézni Durrësben a római kori amfiteátrumot, a mozaikos kápolnát és az Albániában többfelé is felbukkanó betonbunkereket. Vlorában a Murád-mecsetet és a függetlenségi emlékművet szokás felkeresni, de a félsziget végében található romváros, Orcium is megér egy látogatást.

+1: Lengyelország: vándorló dűnék és tengerparti villák

Lengyelországba se csak akkor érdemes ám nyaralni menni, ha varsói vagy krakkói városnézésre szottyan kedve az embernek. A tengerparti nyaralás is tökéletesen kivitelezhető! Le fog esni az álla, ha megnézi a lengyelországi Słowiński Nemzeti Parkban készült képeket az egész Európában különlegesnek számító vándorló homokdűnékről. A védett, esetenként kidőlt fenyőket körbefolyó dűnéket egy homokpad zárja el a nyílt víztől, de a beszámolók szerint mindössze tíz perces sétát kell megtenni a tengeri fürdőzés élményéért.

Słowiński Nemzeti Park
Galéria: 3+1 méltatlanul elfeledett tengerpart
Fotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

 Ezen kívül is bőven találni homokot, és romantikus, dűnés, ugyanakkor abszolút civilizált strandot a régióban. A közeli Łeba tökéletes hely ara, hogy több kilométer hosszan lazuljon és homokozzon a közönség, a szomszédos Rowy pedig még kék zászlós strandot is kínál. A strandolók mellett örülhetnek errefelé nemcsak a természet, de a szörf, a lovaglás és a tengerparti villaépítészet szerelmesei is.

Ha tovább olvasna a világ legszebb fehérhomokos partjairól, ide kattintson korábbi cikkünkért.

Újabb cikkünk ebben a témában:


Megnyílt a Baltikum legrégebbi múzeumi épülete - 2016.05.04.
Három évig tartó átalakítás után újra megnyitották a közönség előtt szerdán a Lett Nemzeti Művészeti Múzeumot, a Baltikum legrégebbi, múzeumnak emelt épületét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek