Algától bűzlenek a karibi partok

A hínárszerű telepek tönkretehetik a szezont a Karib-térségben: záptojásra emlékeztető szagot árasztanak, ezért egyre több turista választ másik úti célt.

A mesébe illő tengerpartok látványa helyett összefüggő, hínárszerű algamezők (szargasszum) fogadják a strandolókat a Karib-térség bizonyos partszakaszain. A jelenség a Dominikai Köztársaság, Barbados és Mexikó bizonyos partszakaszain teszi tönkre a turisták vakációját, adta hírül a dailymail.co.uk.

Fotó: Getty Images

 A szargasszum nem túl kellemes látványa nem számít különlegesnek a térségben, de 2015-ben valóságos invázióról beszélhetünk. A hatóságok a természeti katasztrófákra szánt összegből próbálják tisztítani a tengerpartokat, ahol a szargasszum helyenként 3 méter magas szigeteket alkot. És amellett, hogy borzasztóan néz ki, záptojásra emlékeztető szagot áraszt.

Az algák miatt visszaesett a foglalások száma, sokan vészhelyzetről beszélnek. Az érintett országok attól tartanak, hogy ha a helyzet nem javul, a turisták más úti célt választanak.

Arra, hogy valójában mi okozza a 2011 óta tartó algaburjánzást, különböző elméletek születtek. Van, aki szerint az óceán hőmérsékletének emelkedése és az áramlatok megváltozása a probléma forrása, mások szerint a vízbe kerülő szennyezőanyagok a hibásak a jelenségért.

A turisták távolmaradása csak egyik negatív következmény, az algaszennyeződés halpusztulást és a partszakaszok „eldugulását" is okozhatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek