Újjáépítik a Colosseum arénáját

Újjáépítik a Colosseum arénáját.

Több mint 80 millió eurót (24,7 milliárd forint) fordít az olasz kormány a jelentősebb itáliai műemlékek és múzeumok fejlesztésére és a látogatottság növelésére. A projektek között szerepel a Colosseum arénájának újjáépítése is - írja az MTI. 

Fotó: Grzegorz Bajor / Europress / Getty

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter szerint éveken át tartó pénzhiány után "végre oxigénhez jut az olasz kultúra". A miniszter által bejelentett fejlesztési program értelmében 2015-2016-ban a római kormány tizenkét nagy kulturális projektet finanszíroz 80 millió euró értékben. A legnagyobb összeget, 18,5 millió eurót a Colosseum arénájának újjáépítésére szánják, de majdnem ugyanennyi, 18 millió euró jut a firenzei Uffizi-képtár bővítésére és modernizálására.

A kulturális fejlesztésre szánt összegből hétmillió euró jut a torinói királyi palota múzeumkomplexumának kiépítésére, szintén hétmillió a Ferrara városában épülő Soá-múzeumra, ötmillió az ókori római hajók Pisában található múzeumára, amely jelenleg zárva van, és hárommillióval segítik a Bassano del Grappában lévő történelmi fahíd restaurálását is.

A Colosseum arénájának újjáépítésére a tervek szerint idén ősszel írnak ki nemzetközi pályázatot. A 81-ben nyílt ókori amfiteátrum arénáját borító padlózatot a 19-20. század fordulóján végzett régészeti ásatások során távolították el. A 76-szor 46 méteres aréna burkolatára szánt milliókat felesleges pazarlásnak nevezte a La Repubblica. Az olasz napilap szerint a 18,5 millióból inkább a Colosseummal szomszédos Domus Aureát, vagyis a Nero császár által építtetett Aranypalotát és Róma ókori városfalait kellene restaurálni, mivel mindkettőt a teljes összeomlás fenyegeti. Az újság úgy vélte, a kormány a Colosseum "giccses" újjászületése után tömegeseményeket akar rendezni az amfiteátrumban a bevételek növelésére.

A Colosseum a leglátogatottabb olaszországi műemlék. Idén a látogatók száma meghaladja a hatmilliót és mintegy 50 millió eurós bevételt becsülnek. Az amfiteátrum külső falainak helyreállítása és tisztítása jövőre ér véget: ezt 25 millió euróval a Diego Della Valle vezette olasz vállalkozói csoport finanszírozta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek