Múzeum lehet az orosz forradalmár isztambuli házából

A néhai orosz forradalmár, Lev Trockij 18 szobás házában szálloda nem, de múzeum működhet.

A háromemeletes, 18 szobás, öt fürdőszobás ház, amely az Isztambultól pár órás hajóútra fekvő, népszerű kirándulóhelynek számító Büyükada-szigeten állva csodálatos panorámát kínál, egykor a marxista forradalmár menedéke volt. A másfél évszázados épület, amelynek teljes területe a kerttel együtt eléri a 3600 négyzetmétert, 4,4 millió dollárért (1,23 milliárd forintért) került piacra, írja az MTI.

 

Fotó: Bertilvidet / Wikipedia

A Márvány-tengerben fekvő Herceg-szigetek legnagyobb és legszebb szigetére, a Büyükadára komppal lehet átjutni. A sziget a régi időkben sok forradalmi eszmét valló menekültnek, értelmiséginek és az isztambuli keresztény kisebbség tagjainak is menedékül szolgált.

Az orosz forradalom egyik fő ideológusának tartott Trockij, a Vörös Hadsereg megalapítója 1929-ben érkezett a szigetre, amikor Sztálin száműzte a Szovjetunióból. Több évet töltött ott, mielőtt továbbutazott volna, míg végül 1940-ben Mexikóban gyilkolták meg.

"Valójában nem először próbálják meg eladni a házat, de eddig még nem akadt vevő rá" - mesélte a sziget egy ingatlanügynöke, hozzáfűzve, hogy a ház tulajdonosa, a Hanifi család nem tartotta karban az épületet.

Musztafa Farsakoglu, Büyükada korábbi polgármestere szerint Trockij azt követően költözött négy évre a házba, miután előző lakhelye leégett. A forradalmár második feleségével, Nataljával, unokájával és három testőrrel élt ott.

A szép villa azonban ma már szinte darabjaira hullik, olyan rossz állapotban van. Farsakoglu úgy vélte, ha a török kulturális minisztérium támogatná a felújítását, kulturális központtá, múzeummá lehetne változtatni. Ebben bíznak az ingatlan tulajdonosai is.

Mivel védett épületről van szó, szóba se jöhet, hogy lakásokat, hotelt vagy éttermet alakítsanak ki benne.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek