Mongólia is bejárható Google Street View-val

  Ulánbátor utcáin sétálhatunk, sztyeppén barangolhatunk, lovasfesztiválon ámuldozhatunk - a Street View az otthonunkba varázsolja Mongóliát.

  Ausztrália vörös, kopár tájai, a Baradla-barlang, Angkor, Pompeji utcái, a dubaji reptéren állomásozó Emirates Airbus A380-as, a világörökség részét képező wieliczkai sóbánya, a 828 méter magas dubaji Burdzs Kalifa, és a lenyűgöző Galápagos-szigetek, vagy éppen a Tádzs Mahal és az agrai Vörös Erőd után újabb különleges helyszín vált bejárhatóvá a Google kis sárga emberkéjével.

  Befagyott tó, pöttyös ló, Google Trekker
  Galéria: Mongólia is bejárható Street View-val
  (Fotó: google)

  Ezúttal Mongólia változatos tájait fotózták végig 2014 őszén sztyeppétől sivatagon át a befagyott tavakig. A Google összkerék-meghajtású terepjárója, és Ariuntuul nevű, gyalogos fotósa több mint ötezer kilométeren át rögzítette a hihetetlenül sokszínű és napsütéses (évi 250 napon át süt a nap!) Mongóliát. Bár néha a sofőrnek sem volt egyszerű dolga az ország úttalan útjain, egyértelműen Ariuntuulnak volt a nehezebb: a Street View Trekkernek nevezett fotós felszerelés 18 kilót nyom – olvasható a Google blogjában.

  Érdemes egy kicsit elveszni a mongol tájban, még képernyőn keresztül is érdekes élmény Ulánbátor utáin sétálni, vagy éppen váratlanul szembenézni Dzsingisz-kán monumentális, ezüst színű emlékművével.

  A projekt további különlegessége, hogy a 2010 óta világörökségnek számító ulánbátori Nadaam lovasfesztiválon is készítettek képeket. Ez volt az első olyan alkalom, amikor fesztiválkörnyezetben tesztelték a technológiát.

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  Nem várnak a Google-ra, birkákkal digitalizálják a Feröer-szigeteket - 2016.07.12.
  Nem vártak tovább a Google-ra a Feröer-szigetek lakói, hogy a Street View szolgáltatáshoz feltérképezze az atlanti-óceáni szigetcsoportot, inkább birkák segítségével - Sheep View 360 néven - saját maguk készítenek helyi "utcaképeket".

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!