Száz dollár alatt ne reménykedjen New Yorkban!

Évek óta csúcsra járnak a Nagy Alma hoteljei. A nyári főszezonban éppúgy lehetetlen olcsón szálláshoz jutni, mint ősszel vagy télen. Száz dollár alatt ez szinte reménytelen. A fellendülésre építve kétszáz hotelt építenek illetve újítanak fel jelenleg New Yorkban, és talán még ez sem lesz elegendő a csúcsra járatott turizmus igényeinek kielégítésére.

 

A statisztikai adatok megerősítik a szubjektív értékelést: dübörög a New York-i hotelbiznisz. Tavaly 32,4 millió vendégéjszakát értékesítettek a „Nagy Alma" házaiban, ami mondani sem kell, új rekord. Hiába iparkodik Las Vegas, San Francisco és Miami - New York változatlanul a legnépszerűbb turisztikai célpont az Egyesült Államokban. Ezt jól tükrözik a statisztikai adatok, és talán még ennél is jobban a beruházási tervek. A legfrissebb adatok szerint tavaly 22 új hotelt nyitottak meg a metropoliszban, és ezzel négyezer új szobával bővült a szállodai kapacitás. És még ez sem elég.

 

Galéria: Száz dollár alatt ne reménykedjen New YorkbanFotó: Travelo

A most napvilágot látott tervek szerint 2018-ig 200 hotel építése, illetve felújítása folyik Manhattanben, Bronxban, Brooklynban, sőt még a Staten Islanden is. Ezek átadásával 20 000 szobával gyarapszik a világváros vendégváró kapacitása. Érdekes fejlemény, hogy Manhattan mellett egyre divatosabb Brooklyn, sőt Bronx is - bár az igazán igényes és vastag pénztárcával rendelkező turisták továbbra is a Times Square környékén levő hoteleket részesítik előnyben. Ezen a környéken - és a másik legnépszerűbb hely, a Central Park környékén - viszont csak néhány hotel épül, hiszen itt aranyáron mérik a telkeket, pontosabban az elbontandó vagy felújításra váró régi épületeket.

A hotelboom ráadásul széles skálán mozog: a tucatnyi szobával rendelkező butikhotelektől az ötcsillagos „mammutokig" szinte minden kategóriában komoly fejlesztések zajlanak. A tavalyi átadások során a csúcskategóriát a Park Hyatt New York és a The Knickebocker, valamint a Baccarat Hotel képviselte, de ezek mellett Brooklyn belvárosában, Long Island City-ben és Queens-ben is nyitottak három- és négycsillagos szállodákat.

 

Galéria: Száz dollár alatt ne reménykedjen New YorkbanFotó: Travelo

A most folyó szállodaépítések fókusza érthetően Manhattan közepe és a Fifth Avenue tőszomszédsága, de épül egy nagyméretű hotel a Central Park közelében is. Tavaly 22 millió vendéget és 32,4 millió vendégéjszakát regisztráltak New Yorkban – ráadásul folyamatosan növekvő árak mellett. A lélektani határ évek óta 100 dollár, ez alatt ugyanis szinte reménytelen szobát foglalni.

A jó közlekedéssel rendelkező és elviselhető szobamérettel rendelkező szoba minimum 2-300 dollárba kóstál egy éjszakára. (New Yorkban el kell felejteni az Egyesült Államokban megszokott hatalmas szobát és tekintélyes méretű "king size" ágyat. A mikroszobák mikroágyaiban éppúgy levegőért kapkod a látogató, mint London "mikroszkopikus" belvárosi hoteljeiben.)

A szállodák mellett - az üzleti utasokra is gondolva - egyre több apartmanház építésébe fogtak. A New York-i hotelek összesített kapacitása jelenleg 103 900 szoba.

Cikkünk szerzője Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek