Megnyitották a római Angyalvár eddig turisták elől elzárt luxuscelláját

Megnyitották a római Angyalvár eddig turisták elől elzárt luxuscelláját

Megnyitották a római Angyalvárban azt az eddig lezárt lakosztályt, ahol többek között Cagliostro grófja is raboskodott az egykor a pápai állam börtöneként működő épületben - írja az MTI. 

Fotó: Education Images / Europress / Getty

 Mitológiai témájú, szép reneszánsz freskók díszítik a híres rabjáról Cagliostrának elnevezett termeket. Az Angyalvárnak eddig a nagyközönség előtt lezárt lakosztálya szeptember 6-ig látható. A Róma központjában emelkedő ókori római síremléket a pápák alakították át erőddé és börtönné. Az Angyalvárban azonban nem csak földalatti, sötét és nyirkos tömlöcökben sínylődtek a rabok.

A pápai testőrség által letartóztatott nemeseket és papokat a felső emeleteken sorakozó díszes lakosztályokba zárták be. Itt töltött egy évet 1789-ben Giuseppe Balsamo, ismertebb nevén Cagliostro grófja, akit eretnekség, fekete mágia és szabadkőművesség vádjával tartóztattak le. A szicíliai Palermóban 1743-ban, nemesi családban született Cagliostro kora kalandoraként vált ismertté. 1785-ben a párizsi Bastille börtönét is megjárta. Azzal vádolták, hogy részt vett a Mária Antónia francia királynőnek készített értékes nyaklánc körüli csalási ügyben.

A francia bíróság felmentette Cagliostrót, aki a pápai inkvizícióval szemben azonban kevésbé járt szerencsével. A vatikáni bírák eretnekségért életfogytiglanra ítélték: miután megtagadta eretnek nézeteit, az Angyalvárból a közép-olasz San Leo erődjébe került át és ennek egyik cellájában hunyt el 1795-ben.

A Travelóval többször is jártunk már Rómában. Voltunk perzselő hőségben, miközben olyan látnivalókat kerestünk, ahova bármikor betérhetünk egy kis kulturális hűsölésre. És teszteltük gyerekekkel is a várost. Ezért ha arra kíváncsi, mit érdemes megnézni és mivel lehet lekötni a kiskorúak figyelmét az örök városban, akkor azt olvassa el ebben a cikkünkben.Ha azonban ön egy igazi talpraesett turista, akkor Róma összes csodáját ingyen nézi meg, akár abban a sorrendben, ahogy itt összegyűjtöttük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek