Hol nyaraljak a horvát tengerparton?

  Csak néhány egyszerű paramétert kell meghatároznunk ahhoz, hogy nyaralóhelyet keresve Horvátországban megtaláljuk a nekünk megfelelő opciót. Szakértők segítenek eligazodni a kínálatban.

  Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori szempontot, amelyekhez kérésünkre két, a térségre specializálódott utazási iroda, az Istria Tours és a Kompas képviselői társítottak horvát tengerpartokat. A lehető legevidensebb példákat sorra véve váratlan csodákba botlottunk. Miért nem ajánlott lustaságból leragadni a család generációk óta bevált partszakaszainál? Mutatjuk!

   

  Legyen relax és csönd!

   

  A nyugalomra vágyó utazók számára Straub Anikó, az Istria Tours munkatársa, Korčula szigete mellett tette le a voksát. A legjobbak a tenger felé néző oldal települései: Brna és Priľba. Itt mély, védett öblök, keskeny partok és kevés ház a jellemző, bár szálláshelyekben így sincs hiány.

   

  Korčula Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?Fotó: Michal Sleczek / flickr

  Gregor Povalej és Fábián Szilvia a Kompastól Loąinj-t, Európa egyik legnaposabb szigetét ajánlja wellness-szállodáival együtt. Tény, hogy nem gyerekzsivajmentes övezetről van szó, de délen azért találni érintetlen partszakaszokat is. A klíma légzőszervi megbetegedések gyógyítására alkalmas, és a közelben található az Adriai Delfinprogram központja, ahol delfinterápia is elérhető.

  Aztán kihagyhatatlanok a felsorolásból a világítótornyok, amelyek Isztriától Dubrovnikig sorjázva a parton - igaz, nem átlagos áron -, de valóban megadják a lehetőséget az elszigetelődésre és a teljes nyugalomra.

   

  Kisgyerekkel, biztonságban

   

  A kisgyerekes családok számára egybehangzó véleményeket kaptunk arról, hogy a Rab-sziget strandjai bizonyulnak a legbarátságosabb pancsolónak. Különös tekintettel a lopári részre, amely homokos, fenyőkkel árnyékolt strandjairól és a különösen sekély, Rajska plaľa-ról (Paradicsom-strand) ismert. Itt még 500 méter után is gyalogosan lehet haladni a vízben.

   

  Rab-sziget Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?Fotó: Calin Chiorean / flickr

  További gyerekbarát tipp a Splittől 35 kilométerre fekvő Omią hosszan elnyúló, homokos és langyos vízű városi strandja, a Kvarner-öbölben található Crikvenica kavicsos, tiszta városi strandja, valamint a ©ibenik melletti Solaris üdülőtelep.

  A négycsillagos Solaris Kids Hotel Andriját a TripAdvisor 2014 legjobb családi szállodájának választotta. A tematikus gyerekszálloda mesés, színes belsőépítészeti kialakításával könnyen a család kedvence lehet. Itt még a személyzet nagy része is azzal foglalkozik, hogy a kicsiket szórakoztassa és felügyelje 0-24-ben, míg szüleik relaxálnak.

   

  Éjszakai élet, koktélok, buli, tánc

   

  Itt is azonos volt a szakértők első tippje: Pag-sziget, Novalja, Zrće bulistrand. A kavicsos-homokos, kék zászlós partistrand két kilométeren keresztül éjjel-nappal nyitva tartó klubokkal és bárokkal várja az elektronikus zene rajongóit. A további tippek között szerepelt Rovinj, Poreč, és szinte minden nagyobb város, pl. Zadar, Makarska, vagy ©ibenik.

  Bulika Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?Fotó: flickr

   

  Búvárközpontok

   

  A kevésbé profi búvároknak Krk szigete az ideális célpont. A haladók pedig Rovinj és Pula térségében összesen hat nagyobb hajóroncsot kereshetnek fel. Cres szigete ugyanakkor a roncsok mellett már zátonyokat és víz alatti barlangokat is kínál.

  Búvár Cres szigeténél
  Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?
  Fotó: Westend61 / Europress / Getty

   

  Nudista vagyok! Kutyával akarok strandolni! Szörfözni akarok!

   

  Bármilyen különleges igényünk is legyen, biztosan találunk magunknak megfelelő partszakaszt. A Kompas munkatársa, Fábián Szilvia is megerősíti, hogy Horvátországban számtalan nudista strand illetve kemping található, melyeknek máig használt jelölése az FKK, vagyis Freikörperkultur. Az első nudista strandot az országban Rab szigetén nyitották meg 1934-ben. De a híres, szintén kék zászlós Zlatni rat (Aranyszarv) fehér kavicsos strandjának nyugati oldalát Brač szigetén szintén a nudisták használják.

  Általánosságban az is elmondható, hogy a négylábúakat szeretettel fogadják a szállodákban. Porečen, Rovinjban és ©ibenikben (ez csak néhány példa) pedig még kutyás strandokra is elkísérhetik kétlábú falkájukat a házi kedvencek.

  Nudisták jobbra
  Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?
  Fotó: Steven2385 / flickr

  Orebić és környéke a Peljeąac-félszigeten már a szörfösök gyűjtőhelye, a sportolók Európából és szerte a világból érkeznek a keskeny Peljeąac-csatorna vizére. A sziklák közötti folyamatos erős szél és az itt rendezett világversenyek teszik számukra vonzóvá a helyet. Aki bungee jumpingozni szeretne víz fölött, az menjen a ©ibenik fölötti Krka Nemzeti Park bejáratához és ugorjon ott, de utána azért nézze meg a vízeséseket is!

   

  A természet közelségére vágyom!

   

  Az extrém természeti szépség a horvát partokon gyakorlatilag állandóan karnyújtásnyira van. De akik úgy érzik, már immunissá váltak minderre, azoknak még mindig mutathat újat a Telaąćica Natúrpark (Dugi Otok) függőleges, fehér, tengerbe omló sziklafala, vagy a közeli Mir ('béke') sóstó vakítóan kék vize kontrasztban az Adria mélykék tömegével.

  Korčula - Horvátországban a természeti szépségek állandóan karnyújtásnyira vannak tőlünk
  Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?
  Fotó: Patstock / flickr

  Sorolni még bőven lehetne mit, úgyhogy mi most leállunk, de önök ne elégedjenek meg ennyivel. Találjanak ki a fentieken kívül bármilyen vezérfonalat a nyaraláshoz, Horvátországban biztosan lesz három-négy szimpatikus opció. Merjék kipróbálni, aztán írják meg nekünk, hogy mire jutottak!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!