Hol nyaraljak a horvát tengerparton?

Csak néhány egyszerű paramétert kell meghatároznunk ahhoz, hogy nyaralóhelyet keresve Horvátországban megtaláljuk a nekünk megfelelő opciót. Szakértők segítenek eligazodni a kínálatban.

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori szempontot, amelyekhez kérésünkre két, a térségre specializálódott utazási iroda, az Istria Tours és a Kompas képviselői társítottak horvát tengerpartokat. A lehető legevidensebb példákat sorra véve váratlan csodákba botlottunk. Miért nem ajánlott lustaságból leragadni a család generációk óta bevált partszakaszainál? Mutatjuk!

 

Legyen relax és csönd!

 

A nyugalomra vágyó utazók számára Straub Anikó, az Istria Tours munkatársa, Korčula szigete mellett tette le a voksát. A legjobbak a tenger felé néző oldal települései: Brna és Prižba. Itt mély, védett öblök, keskeny partok és kevés ház a jellemző, bár szálláshelyekben így sincs hiány.

 

Korčula Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?Fotó: Michal Sleczek / flickr

Gregor Povalej és Fábián Szilvia a Kompastól Lošinj-t, Európa egyik legnaposabb szigetét ajánlja wellness-szállodáival együtt. Tény, hogy nem gyerekzsivajmentes övezetről van szó, de délen azért találni érintetlen partszakaszokat is. A klíma légzőszervi megbetegedések gyógyítására alkalmas, és a közelben található az Adriai Delfinprogram központja, ahol delfinterápia is elérhető.

Aztán kihagyhatatlanok a felsorolásból a világítótornyok, amelyek Isztriától Dubrovnikig sorjázva a parton - igaz, nem átlagos áron -, de valóban megadják a lehetőséget az elszigetelődésre és a teljes nyugalomra.

 

Kisgyerekkel, biztonságban

 

A kisgyerekes családok számára egybehangzó véleményeket kaptunk arról, hogy a Rab-sziget strandjai bizonyulnak a legbarátságosabb pancsolónak. Különös tekintettel a lopári részre, amely homokos, fenyőkkel árnyékolt strandjairól és a különösen sekély, Rajska plaža-ról (Paradicsom-strand) ismert. Itt még 500 méter után is gyalogosan lehet haladni a vízben.

 

Rab-sziget Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?Fotó: Calin Chiorean / flickr

További gyerekbarát tipp a Splittől 35 kilométerre fekvő Omiš hosszan elnyúló, homokos és langyos vízű városi strandja, a Kvarner-öbölben található Crikvenica kavicsos, tiszta városi strandja, valamint a Šibenik melletti Solaris üdülőtelep.

A négycsillagos Solaris Kids Hotel Andriját a TripAdvisor 2014 legjobb családi szállodájának választotta. A tematikus gyerekszálloda mesés, színes belsőépítészeti kialakításával könnyen a család kedvence lehet. Itt még a személyzet nagy része is azzal foglalkozik, hogy a kicsiket szórakoztassa és felügyelje 0-24-ben, míg szüleik relaxálnak.

 

Éjszakai élet, koktélok, buli, tánc

 

Itt is azonos volt a szakértők első tippje: Pag-sziget, Novalja, Zrće bulistrand. A kavicsos-homokos, kék zászlós partistrand két kilométeren keresztül éjjel-nappal nyitva tartó klubokkal és bárokkal várja az elektronikus zene rajongóit. A további tippek között szerepelt Rovinj, Poreč, és szinte minden nagyobb város, pl. Zadar, Makarska, vagy Šibenik.

Bulika Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?Fotó: flickr

 

Búvárközpontok

 

A kevésbé profi búvároknak Krk szigete az ideális célpont. A haladók pedig Rovinj és Pula térségében összesen hat nagyobb hajóroncsot kereshetnek fel. Cres szigete ugyanakkor a roncsok mellett már zátonyokat és víz alatti barlangokat is kínál.

Búvár Cres szigeténél
Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?
Fotó: Westend61 / Europress / Getty

 

Nudista vagyok! Kutyával akarok strandolni! Szörfözni akarok!

 

Bármilyen különleges igényünk is legyen, biztosan találunk magunknak megfelelő partszakaszt. A Kompas munkatársa, Fábián Szilvia is megerősíti, hogy Horvátországban számtalan nudista strand illetve kemping található, melyeknek máig használt jelölése az FKK, vagyis Freikörperkultur. Az első nudista strandot az országban Rab szigetén nyitották meg 1934-ben. De a híres, szintén kék zászlós Zlatni rat (Aranyszarv) fehér kavicsos strandjának nyugati oldalát Brač szigetén szintén a nudisták használják.

Általánosságban az is elmondható, hogy a négylábúakat szeretettel fogadják a szállodákban. Porečen, Rovinjban és Šibenikben (ez csak néhány példa) pedig még kutyás strandokra is elkísérhetik kétlábú falkájukat a házi kedvencek.

Nudisták jobbra
Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?
Fotó: Steven2385 / flickr

Orebić és környéke a Pelješac-félszigeten már a szörfösök gyűjtőhelye, a sportolók Európából és szerte a világból érkeznek a keskeny Pelješac-csatorna vizére. A sziklák közötti folyamatos erős szél és az itt rendezett világversenyek teszik számukra vonzóvá a helyet. Aki bungee jumpingozni szeretne víz fölött, az menjen a Šibenik fölötti Krka Nemzeti Park bejáratához és ugorjon ott, de utána azért nézze meg a vízeséseket is!

 

A természet közelségére vágyom!

 

Az extrém természeti szépség a horvát partokon gyakorlatilag állandóan karnyújtásnyira van. De akik úgy érzik, már immunissá váltak minderre, azoknak még mindig mutathat újat a Telašćica Natúrpark (Dugi Otok) függőleges, fehér, tengerbe omló sziklafala, vagy a közeli Mir ('béke') sóstó vakítóan kék vize kontrasztban az Adria mélykék tömegével.

Korčula - Horvátországban a természeti szépségek állandóan karnyújtásnyira vannak tőlünk
Galéria: Hol nyaraljak a horvát tengerparton?
Fotó: Patstock / flickr

Sorolni még bőven lehetne mit, úgyhogy mi most leállunk, de önök ne elégedjenek meg ennyivel. Találjanak ki a fentieken kívül bármilyen vezérfonalat a nyaraláshoz, Horvátországban biztosan lesz három-négy szimpatikus opció. Merjék kipróbálni, aztán írják meg nekünk, hogy mire jutottak!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek