Hangosbeszélőn hívják sziesztára egy spanyol város lakóit

  Hangosbeszélőn hívják sziesztára egy spanyol város lakóit

  Hangosbeszélőn figyelmeztetik minden nyári napon a szieszta, vagyis a délutáni pihenő betartására a Spanyolország keleti részén fekvő Ador városka lakóit - írja az MTI.

  Egy rendőr minden forró napon felolvassa hangosbeszélőn a városháza hirdetményét, amelyben azt tanácsolják a lakosoknak, hogy délután kettő és öt óra között sziesztázzanak. Arra kérik Ador lakóit, hogy vigyék házon belülre a gyerekeket, halkítsák le a zenét és a televíziót. Nem a törvény szigorával kéri ezt Joan Faus polgármester, ám melegen ajánlja a délutáni pihenőt, mert a nyári hőség miatt "a napnak ebben a szakaszában veszélyes odakint tartózkodni".

  Spanyolországnak már két hőhullámot kellett kibírnia júliusban, egyes vidékeken 40 Celsius-foknál is melegebb volt. Az 1400 lakosú Adorban a kánikula gyakran elviselhetetlen - magyarázta Joan Faus az AP amerikai hírügynökség tudósítójának. "Délelőtt 11-től nem lehet megmaradni se az utcán, se a földeken. Csak kígyókat, gyíkokat és más efféle jószágot látni. Megfojt a hőség" - ecsetelte a város vezetője.

  A szieszta, azaz a délutáni pihenés vagy alvás híres spanyol tradíció, noha a nagyvárosokban ma már nem sokan tisztelik. Vidéken, különösen nyáron azonban még mindig tartják a szokást.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!