Ötven éve nyitották meg az Alpokban a Mont Blanc-alagutat

Ötven éve nyitották meg az Alpokban a Mont Blanc-alagutat

Az építési munkálatokat 1957-ben kezdték meg, de csak 1965. július 16-án nyitották meg az 1274-1381 méter közti magasságban épült Mont Blanc autópálya-alagutat. Hossza 11,6 kilométer, nagyobb része francia területen található (7640 méter). Az 5,98 méter magas, 8,15 méter széles közúti alagút a franciaországi Chamonix közelében kezdődik, és Olaszországban, Courmayeur mellett jut ki a szabadba. Az alagúton belül kétirányú a forgalom. Az alagút az egyik legfontosabb, az Alpokon átvezető útvonal. Sokáig a világ leghosszabb autópálya-alagútjaként tartották számon.

Alexis Orand / Europress / Getty

Az alagút történetének legsúlyosabb balesetéről 1999. március 24-én írtak a napilapok. Bár korábban is történt 16 kisebb tűzeset az átjáróban, azonban aznap az egész alagút valódi pokollá változott - írja egy korábbi cikkében az Index. Egy Franciaországból Olaszországba búzát és margarint szállító belga kamion az alagút elején kigyulladt, de a sofőr csak később vette észre a tüzet, és éppen féltávnál állt meg. Megpróbálta egyedül eloltani a tüzet, azonban nem sikerült megfékeznie a lángokat. A tűz átterjedt más tűzveszélyes anyagokat szállító kamionokra is, az alagutat pedig sűrű füst lepte el. A kialakult káoszban 40 jármű a föld alatt ragadt. A közeli Chamonix-ból induló tűzoltók maguk is csapdába estek az alagútban, ezért a mentőosztagok csak öt órával a lángok keletkezése után tudták kimenekíteni az embereket. A tüzet azonban nem tudták ilyen gyorsan kezelni, és két napig is eltartott, amíg teljesen eloltották a lángokat. A balesetben 39-en vesztették életüket.

Az alagút olyan súlyosan megrongálódott, hogy három évre teljesen lezárták, és csak 2002. márciusában nyitották meg újra a forgalom előtt. Ezalatt számos biztonsági szigorítást bevezettek, és a korábban már létező megelőző lépések betartását is keményebben felügyelték.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek