Biztonságban vannak a turisták Tunéziában?

Biztonságban vannak a turisták Tunéziában?

A június 26-i, Szúsza tengerpartján elkövetett terrortámadás óta Tunézia különböző biztonsági intézkedéseket vezetett be az országban – értesültünk a Tunéziai Turisztikai Hivatal zártkörű sajtótájékoztatóján.

Leith Ben Zakour képviseletvezető elmondta, hogy a terrortámadás másnapján minisztertanácsi ülést hívtak össze Tunéziában, hogy lépéseket tegyenek az idegenforgalom és a közbiztonság megerősítésére. A merénylet óta a strandokon 1600 felfegyverzett rendőr vigyáz a biztonságra. Ami korábban inkább félelmet keltő lehetett volna, most szükséges intézkedéssé vált és meg is nyugtatja az embereket. A városokban az eddig állomásozó rendőrökön kívül is 18000 további rendőr gondoskodik a biztonságról, és a határokon is megtöbbszörözték a katonák számát.

 

Leith Ben Zakour képviseletvezető és tolmácsa a Tunéziai Turisztikai Hivatal sajtótájékoztatóján 2015. július 7-énFotó: Travelo

A terrorcselekmény után 48 órán belül úgy döntöttek, hogy különböző kedvezményeket kell biztosítani a szállodaipar számára ahhoz, hogy a hotelek nyitva tudjanak maradni és könnyebben boldoguljanak a következő időszakban. Ezért megkönnyítették számukra az adózást és a bankkölcsönök törlesztésének határidejét is kitolták. A kormány az utazásszervezők helyzetét is igyekszik megkönnyíteni, így október 31-ig az 50-80 százalékos foglaltsággal induló repülőjáratok után minden üresen maradó helyet kifizetnek a szervező irodának.

A merényletet követően a tunéziaiak és a turisták sem úgy reagáltak, ahogyan arra számítani lehetett: pánik helyett sokan inkább ragaszkodtak hozzá, hogy a történtek ellenére is az országban maradhassanak. Az angol utazásszervezők gyors reakciója ellenére a hat turistákért küldött gépből négy üresen tért haza, és a kint lévő 950 magyar turista közül is összesen 15-en kérték a hazautaztatásukat.

Mielőtt a rendőrség megérkezett volna a terrorcselekmény helyszínére, a helyiek spontán élőláncot alkottak a strandon és azóta is különböző jelképes tettekkel demonstrálják, hogy nem félnek a terroristáktól: például nem otthon vacsoráznak, hanem inkább kiülnek a strandra esténként.

Magyarországról három utazásszervező cég indít charter járatokat Tunéziába. Füri Mihályné Boglárka, a Kartago Tours ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a tragédiát megelőzően heti öt járatot indítottak maximális telítettséggel, az idei előszezonban pedig a korábbi évek duplájára nőtt az előfoglalások száma. A tragédia óta heti két gépet indítanak a Taurus Raisennel közösen azok számára, akik a történtek ellenére is Tunéziába utaznának és továbbra is bíznak abban, hogy nem eshet bajuk a nyaralás alatt – szerencsére szép számmal vannak ilyen utasok. Füri Mihályné arról is beszámolt, hogy a tragédia után minden ügyfelük számára lehetővé tették, hogy átfoglalják az útjukat egy későbbi időpontra, bár erre a jogszabályok nem kötelezték őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek