Újdonságot leplezett le egy ásatás az óegyiptomi kultúráról

  Újdonságot leplezett le egy ásatás az óegyiptomi kultúráról

  Szokatlan óegyiptomi temetkezést tártak fel a Nyugati sivatagban lengyel régészek – írja az MTI. Az ásatás során egy 6500 éve elhunyt ember combcsontján ejtett bemetszéseket észleltek, az effajta eljárás pedig ismeretlen volt a neolitikumban Afrikának ezen a részén.

   

  Abu-SzimbelFotó: Ben Snooks / flickr

  A Lengyel Tudományos Akadémia Régészeti és Néprajzi Intézetének kutatói 2009 óta végeznek feltárásokat a szudáni határ közelében fekvő Gebel Ramlah-i régióban, Abu-Szimbeltől 140 kilométerre nyugatra. Az expedíció több fontos felfedezést is tett: többek között feltárta az újszülöttek temetőjét. Az idei ásatási szezonban a régészek folytatták az ókori nekropolisz feltárását, és 60 újabb temetkezési helyet vizsgáltak át. Ezek egyikében feküdt az az ember, akinek a combcsontján felfedezték a bemetszéseket.

  Egy másik elhunyt tetemére cseréptöredékek, kőeszközök és vörös festékrögök sokaságát szórták. Az antropológiai vizsgálat során több csontdeformitást is észleltek, valamint törések nyomait fedezték fel a szakemberek, a halott fejénél pedig egy dorkászgazella töredékes koponyáját találták meg a régészek. Az európai őskori vallási rituálékból kiindulva a szakemberek feltételezik, hogy a férfi valószínűleg a vadászattal kapcsolatos szertartások során használhatta a koponyát.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!