Az állatokat is bevonják a földrengés figyelésbe Kínában

  Az állatokat is bevonják a földrengés figyelésbe Kínában

  Földrengés-megfigyelő állomássá minősített több állattartó telepet a kelet-kínai Nanking város – adta hírül az MTI. A farmok gazdáit arra kérték, kísérjék figyelemmel az állatok viselkedését, és naponta kétszer tegyenek jelentést. Ha pedig valami szokatlant észleltek egy azonnali üzenetküldő szolgáltatáson keresztül figyelmeztethetik a központot.

  Fotó: Tine Steiss / flickrForrás: Travelo

   A kéréshez mellékelt tájékoztató szerint gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a halak kivetik magukat a medencéjükből vagy a varangyos békák csoportosan vonulni kezdenek.

  A China Daily című lapban bemutatott egyik helyen, ahol 200 sertést és 2000 csirkét tartanak, valamint egy 6,6 hektáros halastó is van, kamerákat helyeztek el a pontosabb megfigyelés céljából. Csiangszu tartomány székhelye további hét telepet kíván bevonni a kísérletbe még az idei évben. Az érintett helyszíneken legalább három fajnak kell együtt élnie, a telepeknek pedig távol kell lenniük a gyáraktól vagy a bányáktól.

  A beszámolóban emlékeztettek arra is, hogy az állatoknak a közelgő földrengésre utaló megváltozott viselkedését már 2010-ben is jelentették állatkerti gondozók. Abban az évben, áprilisban, az északnyugat-kínai Jüsuban egy 7,1-es erősségű földrengés csaknem 3000 ember életét követelte.

  Az 1970-es évek elején 58 féle vadon élő és háziállatnál tapasztaltak rendellenes viselkedést a földrengéseket megelőzően. Köztük macskáknál, kutyáknál, pandáknál, halaknál, kígyóknál, patkányoknál, hangyáknál és méheknél. És az is iderült, hogy a föld alatt élő és kisebb termetű állatok érzékenyebben reagáltak.1975-ben az északkelet-kínai Liaoning tartományi Jongkouban bekövetkezett pusztító erejű földmozgás előtt egyes hibernált állapotban lévő kígyók már hat hónappal korábban elhagyták barlangjaikat, a ludak pedig megállás nélkül hangoskodtak, és nem akarták elfoglalni a fészküket. A nagyhírű tangsani földrengést megelőzően patkányok és bűzös borzok csapatai kerestek új helyet maguknak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!