Nem engedélyeznek új szálláshelyeket Barcelonában

  Barcelonában felfüggesztik az új idegenforgalmi szálláshelyek engedélyezését, várhatóan a jövő év elejéig, amíg felülvizsgálják a jelenlegi szabályokat, és elkészül a város új turisztikai szabályozási terve – jelentette be Ada Colau polgármester csütörtökön Barcelonában.

  Ahogyan arról korábban a Travelón is beszámoltunk, a három héttel ezelőtt hivatalba lépett új városvezető már a választási kampányában is kilátásba helyezte ezt a lépést, amelyet egyebek mellett azzal indokolt, hogy bizonyos kerületeken hatalmas a turisztikai nyomás, és a helyieket zavarja a túl nagy turistaforgalom, amiből sok konfliktus adódott már eddig is.

  Rengeteg turista a Boquería piacon

  Fotó: David Ramos / Europress / Getty  "Prioritás volt a rendcsinálás" – fogalmazott a polgármester, aki azt is mondta, egy "pillanatfelvételt" készítenek, értékelik a meglévő szálláshelyek kínálatát majd valamennyi érdekelt fél véleményét kikérik, és figyelembe véve más európai városok tapasztalatait alkotják meg az új turisztikai modellt. Ada Colau hangsúlyozta: lépése nem veszélyeztet munkahelyeket, mert nem érinti a turistaforgalmat.

  A barcelonai polgármester döntése mintegy 30 folyamatban lévő projektet, köztük luxusberuházásokat is érint. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy akár két évig is meghosszabbítsák az engedélyezési moratóriumot, de a városvezető azt ígérte, hogy az új szabályozás már 2016 első negyedévében hatályba fog lépni.

  A barcelonai szállodákat tömörítő grémium a bejelentés után közölte: azt várják a polgármestertől, hogy a munka kiterjed az illegálisan működő szálláshelyek felszámolására is. A katalán kormány hibának tarja a városvezető döntését, amelyet egyoldalúnak és önkényesnek nevezett.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!