Szép lassan eltűnthet a kínai nagy fal

Szép lassan eltűnthet a kínai nagy fal

Azért építették, hogy megvédjen egy egész birodalmat, most mégsincs senki, aki megvédené a pusztulástól – írja a CNN a kínai nagy falról.

 

Kár lenne érteFotó: Kevin Frayer / Europress / Getty

Az elmúlt évszázadokban ugyanis már a fal harminc százaléka (csaknem 2000 kilométernyi falszakasz) eltűnt, amiért csak részben okolható a természetes erózió, az emberek által okozott károk éppolyan komoly szerepet játszottak benne. Szakértők szerint pedig a helyzet csak egyre romlani fog, amíg az ügyben nem történnek komolyabb megelőző lépések.

„Nagyon elszomorító ilyen rossz állapotban látni a falat" – mondta el a CNN-nek egy önkéntes, aki harminc évig dolgozott a fal védelmén. A kínai nagy falnak egy körülbelül 8000 kilométeres szakaszának létrejötte még a Ming-dinasztia idejére tehető, a 14-17. század közé és sokan úgy tartják, hogy ez a szakasz volt az eredeti nagy fal. Ebből mindössze 2000 kilométert építtetett a dinasztia, a maradék 6000 kilométer valójában természetes képződmény. Azok a részek pedig, amelyekkel a későbbi dinasztiák bővítették ki a falat, összesen 21 000 kilométer hosszan terülnek el.

Az ide látogató turisták többsége a nagy falat automatikusan a Peking közelében található Badaling-szakasszal azonosítja, pedig ez a rész korántsem mondható tipikusnak a fal egészének ismeretében. Egy 2014-es kutatás szerint a falnak mindössze 8,2 százaléka mondható jó állapotúnak, miközben 74,1 százaléka kifejezetten el van hanyagolva. „A nagy fal egy hatalmas kiterjedésű örökségünk, ennél fogva az idő múlásával csak egyre nehezebb lesz karban tartani és amennyire lehet, eredeti állapotában megőrizni" – hívja fel a figyelmet Dong Yaohui, a Great Wall of China Society elnökhelyettese. „Azzal a kevés munkaerővel, amire jelenleg támaszkodhatunk, az örökségvédelmi hatóság sajnos már nem tudja egyedül ellátni a fal karbantartásához szükséges feladatokat."

 

A kínai nagy falFotó: Xiao Lu Chu / Europress / Getty

A turisták egyre növekvő érdeklődésének következtében pedig a falban is évről évre egyre több kár keletkezik, ugyanis még a helyiek közül is akad, aki a turizmus dübörgése érdekében simán eltulajdonít egy-egy téglát a falból, csak hogy aztán mágikus erejükre hivatkozva borsos áron tovább adhasson rajtuk. Dong Yaohui szerint akkor lehetne véget vetni ennek és bevonni a lakosságot is a fal védelmébe, ha több támogatást és különböző továbbképzési lehetőségeket biztosítana erre a helyi vezetőség. „Egyes esetekben azonban bizonyos mértékű büntetéskiszabás sem ártana" – teszi hozzá Dong. „Néhány hete például mezőgazdasági fejlesztés címszó alatt lebuldózeroltak egy falszakaszt Ningxiában, a felelősök pedig mindössze szóbeli figyelmeztetést kaptak és semmilyen más szankciót."
A cél pedig az lenne, hogy a helyiek mutassanak példát a turistáknak. Reméljük, még időben sor kerül erre is, mielőtt még túl késő lenne.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek