Újra látható lesz a Szent Vencel-korona Prágában

  Újra látható lesz a Szent Vencel-korona Prágában

  Prágában a jövő évben újra megtekinthető lesz Szent Vencel-korona, a cseh koronázási ékszerek legértékesebb darabja – írja az MTI.

  A kiállításra IV. Károly német-római császár és cseh király születésének 700. évfordulója alkalmából kerül sor – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, miután Milos Zeman államfő kezdeményezésére szerdán Prágában megbeszélést tartott a koronázási ékszerek kamrájának hét kulcstartója.

   

  A Szent Vitus-székesegyház PrágábanFotó: Isifa / Europress / Getty

  A Szent Vitus-székesegyházban lévő kamrához az államfőnek, a miniszterelnöknek, a prágai érseknek, a cseh parlament két háza elnökének, a Szent Vitus-székesegyház dékánjának és a prágai főpolgármesternek van egy-egy kulcsa. A koránázási ékszerek terme csak együttesen a hét kulccsal nyitható ki.

  „Az egyik dolog, amiben megállapodtunk, hogy IV. Károly jövő évi évfordulójával kapcsolatban ki lesz állítva Szent Vencel koronája" - mondta Sobotka újságíróknak.

  A találkozón szó volt arról is, hogy a székesegyháznak új orgonára lenne szüksége. „Az a terv, hogy a katedrálisnak 2018-ban, a csehszlovák állam megalakulásának 100. évfordulóján már új orgonája legyen" - fejtette ki a miniszterelnök. A tervezett orgonacsere oka, hogy a régi orgona hangja nem elég erős ahhoz, hogy az időközben kibővített katedrálisban mindenütt jól lehessen hallani.

  A cseh koronázási ékszereket legutóbb 2013 májusában, Milos Zeman államfő hivatalba lépése alkalmából állították ki. Tíz nap alatt a kincseket 31 ezer ember tekintette meg.

  A Szent Vencel-koronát IV. Károly készíttette cseh királlyá való koronázására, amelyre 1347. szeptember 3-án került sor.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!