Schengen után: Európa egykori határátkelői ma

  20 éve, 1995 márciusában lépett gyakorlatban is életbe a Schengeni Egyezmény, amely mára teljesen átformálta az Európán belüli utazás élményét.

  Portugália/Spanyolország
  Galéria: Elhagyott határátkelők
  (Fotó: Ignacio Evangelista)

  A cnn.com egy spanyol fotográfus, Ignacio Evangelista képeiből válogatva emlékezett az EU egykori és mai tagállamaira, amelyek élete is gyökeresen megáltozott a határok eltörlésével. Mint Evangelista mondja, gyerekkora óta lenyűgözték a határátkelők, melyeknél annak idején meg kellett állni, és ahonnan a hatóságoknak jogában állt visszafordítani az embereket.

  Ausztria/Magyarország
  Galéria: Elhagyott határátkelők
  (Fotó: Ignacio Evangelista)

  A határátlépés a sorban állással, vízumpecsétekkel az útlevélben, a másik pénznemben számolással, a kultúraváltás fizikai megélésével részben a múlté. Az elhagyatott átkelők épületei, a sorompók azonban sok helyen még ma is megvannak, és a mai napig emlékeztetnek a kontinens történelmére.

  A fotós több fiatalkori emléke is arra motiválta, hogy nekiálljon felkeresni és megörökíteni ezeket a helyszíneket. A kilencvenes évek elején Interrail-jegyekkel utazott keresztül-kasul az országokon, és élénken megmaradt benne egy olasz-jugoszláv határon történt incidens.

  Lengyelország/Csehország
  Galéria: Elhagyott határátkelők
  (Fotó: Ignacio Evangelista)

  „Hajnali kettő vagy három körül a vonat megállt, katonák jöttek fel és mindenkire ráordítottak, mint valami kémfilmben. Körülbelül fél óra várakozás után mentünk tovább; 18 évesen ezt nagyon izgalmasnak és viccesnek találtam, de visszatekintve már egyáltalán nem az."

  „Ha ma ránézek a határátkelőkre, nagyon érdekesek. Kicsit furák, és megérint a valami kísérteties hangulat is."

  Spanyolország/Franciaország
  Galéria: Elhagyott határátkelők
  (Fotó: Ignacio Evangelista)

  Evangelista a nyitott Európa híveként egy olyan időszakban, amikor több nemzet is gazdasági vagy politikai elhatárolódást fontolgat, szívesen emlékszik egy esetre, ami alátámasztja Schengen után című projektje emberi oldalának fontosságát.

  Ausztria/Magyarország
  Galéria: Elhagyott határátkelők
  (Fotó: Ignacio Evangelista)

  Éppen a fényképezőgépét rakta össze az osztrák-magyar hatáton, amikor az osztrák oldalról érkezve egy férfi parkolt le a közelben. Két perc múlva megjelent egy nő is, a magyar oldalról. „Beszélgetni kezdtek, és szüntelenül csókolóztak. Körülbelül tíz perc után ki-ki visszaindult a saját országa oldalára, és én arra gondoltam, Schengen nélkül e pár számára most nem lenne jövő."

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!