Álom luxuskivitelben, erdőben, koporsóban

  Ma van az alvás nemzetközi világnapja, amelynek kapcsán a héten Magyarországon is felhívták a figyelmet az egészséges pihenés fontosságára. Eleget aludni utazás közben sem árt: vannak szállodák, amelyek zavartalan pihenésünkre gyúrnak különleges matracokkal, és vannak, amelyekben akkor kezdődik az igazi móka, amikor álomra hajtanánk a fejünket.

  Az alább felsorolt helyek legtöbbje ugyanis olyan extrém ágyakat kínál, hogy akik kipróbálják őket, garantáltan nem fognak egykönnyen elaludni, akár pozitív, akár negatív az élmény.

  Vagy önök tudnának durmolni olyankor, mikor a fejük fölött kitárul a fél univerzum, lustán ágyba ájulni, miközben az ágy konkrétan a padló fölött lebeg, vagy nyálfolyatva héderelni, míg 100 000 hektárnyi afrikai vadon hangjai csak önöknek duruzsolnak?

  Free Spirit Spheres – A természet lágy... izéje

  A kanadai Vancouver-sziget esőerdeiben nőnek legmagasabbra a duglászfenyők a világon. Egy vállalkozó ebbe a kirobbanóan zöld környezetbe álmodta a függeszkedő gömböket, bennük ágyakkal, amelyek finoman együtt mozognak a széllel és a fákkal. Tervezésükkor a lombház- és vitorláshajóépítés elveit vették alapul; csigalépcsőkön és függőhidakon közelíthetők meg. Ez aztán biztosan szó szerint a természet lágy öle, legalábbis nagyon hasonlóan ringatózik. Ha nem tartanak a szűk terektől (egy-egy ilyen gubó átmérője kb. három és fél méter), de szeretik a magas, labilis helyeket, ahol a természet hangjaira alhatnak el (vagy riadhatnak fel), akkor ezt önöknek találták ki.

  Őserdőben ringatózó hálószobák, Vancouver-sziget, KanadaGaléria: A világ legkülönlegesebb hotel ágyai(Fotó: Agata / flickr)

   Elqui Domos – Csillagos ötös

  Chilében, ahol az egy főre jutó rekorder csillavizsgálók száma valószínűleg a legmagasabb a világon, miért ne lenne turista-verzió is? Az Elqui-völgy híres borvidék, a New Age-hívők szerint a föld legmágnesesebb pontja, megbízhatóan száraz és felhőmentes légköri viszonyai miatt pedig a csillagok kémlelésére és relaxálásra egyaránt kiváló választás. Úgy hírlik, egyben bejáratott UFO-észlelőhely is.

  Itt található az Elqui Domos hotel, amely saját csillagvizsgálóval és több gömb formájú sátorral rendelkezik. A sátrak felső szintjén pontosan az ágyak fölött nyílik az univerzum, vagyis a tetőablak. Így holdfénymentes éjszakákon a világegyetem sosem tapasztalt mélységeit vizsgálhatjuk, kivéve, ha inkább bedobjuk a szunyát a chilei boroktól.

  Csillagvizsgáló és kemping egyben, ChileGaléria: A világ legkülönlegesebb hotel ágyai(Fotó: ExploringChile / flickr)

   Amikor a hasunkra süt a nap a Kalaháriban, és a kinti vécé új értelmet nyer

  Afrikában a szabad ég alatti luxusalvásra egészen sok vállalkozás épült, közülük kettő különösen extra élményben részesíti a vendégeket. Az egyik, a kenyai Loisaba Wilderness komplexum két, magas lábazaton álló, maszájok által ácsolt, minden más tekintetben ötcsillagos ágyat kínál egymástól körülbelül 8 kilométerre. Mindkettő megközelíthető gyalog, kocsival, vagy lóháton is, a móka garantált. Reggel állatos tévécsatorna helyett a folyóból ivó állatokra bambulhatunk az ágyakból, éjjel pedig a határtalan csillagos eget kémlelhetjük, háttérben a biztonságunkat őrző szakszerű vezetővel.

  Maszáj ágy a vadonban, KenyábanGaléria: A világ legkülönlegesebb hotel ágyai(Fotó: Loisaba Wilderness)

   A dél-afrikai Malori Sleep Out Deck is valami hasonló, teljes elszigeteltségben és luxusban élvezhetjük a kalahári napfelkeltét, és egy 100 000 hektáros privát vadrezervátum hangjait. A kísérő érkezés után frissítőket és vacsorát szolgál fel, és sem a környezet, sem maga a king-size ágy nem nélkülöz semmiféle luxust. Pár lépés távolságra kifogástalan szabad ég alatti luxusfürdőkád, zuhany és toalett jár a „szobához", amely eső ellen is védett, és családok számára is bővíthető, ha szükséges.

  Kakslauttanen – Iglufalu üvegből Lappföldön

  Sarki fényt természetes, hogy a szabad ég alól nézzük, kivéve Finnországban, ahol kényelmes ágyból. A Kakslautten nevű üdülőhely megszámlálhatatlan extrém ajánlata közül a legnépszerűbb a normál szobahőmérsékletű üvegigluban alvás, pontosabban sarki fény-les lehetősége. Az idei szezontól nemcsak két-, de négyszemélyes iglu is bérelhető volt, de mivel errefelé egy évben nyolc hónap szezonra tervezhetnek, a sarki fényt pedig mindenki szereti, azon sem lepődünk meg, ha egyre csak több és nagyobb igluban gondolkodnak majd az illetékesek.

  A sarki fényt mindenki szereti LappföldönGaléria: A világ legkülönlegesebb hotel ágyai(Fotó: Kakslauttanen Arctic Resort)

  Hôtel de Glace – Ki szereti a jégágyat?

  A jéghotel már uncsi – de nem az észak-amerikaiaknak, akiknél közel s távol az egyetlen ilyen szezonális őrület a kanadai Quebec City-ben érhető el. Nehéz megérteni, hogy mi a jó benne, hogy egyesek a fűtött civilizáció közepén vastag hálózsákban, síoverállban és sapkában szeretnének nyugovóra térni, de az évente körülbelül három hónapig nagyjából 40-50 szobában elérhető program rendkívül népszerű. A hotel 15 éve mindig egy kicsit másmilyennek épül meg. Az ágyakhoz egyébként matrac, hőszigetelő lepedő, kispárna és a már említett sarkvidéki hálózsák tartozik, amit alvásidőben hoz be a személyzet. A foglalási csomagok a biztonság kedvéért azonos éjszakára szóló normál hotelszobát is tartalmaznak, ha a vendégek forgolódnának.

  Nekik ez jó - Quebec City, KanadaGaléria: A világ legkülönlegesebb hotel ágyai(Fotó: Luc Rousseau / Hotel De Glace)

  Palacio del Sol – Harmónia sóigluban

  Bolívia a hazája a világ legnagyobb kiterjedésű sómezejének, a Salar de Uyuninak, ahol 1998 óta egy kizárólag sóból épült hotel várja a látogatókat. Az Andokban 3656 méteren fekvő Palacio del Sol egyike a világ legszokatlanabb szállodáinak: 30 szobájának nemcsak minden ágya, de minden egyes bútordarabja is sóból van. A szobák mennyezetének látványát, a sajátos, igluszerű boltozatot élvezhetjük sóágyunkból, miközben a só jótékony élettani hatása hipp-hopp harmóniába hoz minket a természettel.

  Karostas Cietums – autentikus börtöngiccs

  A lettországi Karosta városa a cári oroszország tengerészeti bázisa volt, amely ma jórész lakatlan. Börtönéből soha senki sem szökött meg, romjaiban még brutálisabbnak tartják, mint magát az Alcatrazt, a kísértetvadászok szerint pedig extrém módon kísértetjárta hely. Napjainkban a komplexumot nagyon változatos turisztikai célokkal hasznosítják, van lehetőség például átélni egy éjszakát az egykori rabok szemszögéből, és az ilyesfajta bizarr szórakozást keresők börtönpriccseken nyomoroghatnak.

  Lett börtönpriccsek, KarostaGaléria: A világ legkülönlegesebb hotel ágyai(Fotó: Liepaja tourism information office / flickr)

   V8 Hotel – elszundíthat a volánnál

  A négycsillagos stuttgarti hotel tíz szobájában autókból alakították ki az ágyakat, így ez egy olyan kivételes hely, ahol mindenki baj nélkül bebólinthat a volánnál. Már, ha napirendre tud térni a szállodai ágytuning olyan vadhajtásai felett, mint például egy autómosókefével dekorált ágy. Aki mindig is szeretett bent maradni mosatáskor a kocsiban, abban nyilván ébreszthet romantikus emlékeket is a dolog. Ugyanakkor őszintén reméljük, az éjszaka közepén nem indul be egy 3 samponos mosás viasszal és szárítással.

  Guruljon el a vonalig, húzza be a kéziféket, és álmodjon szépeket - V8, StuttgartGaléria: A világ legkülönlegesebb hotel ágyai(Fotó: V8 Hotel - Motorworld Region Stu / V8 Hotel)

  Propeller Island City Lodge – itt próbáljon meg aludni

  Berlin messze földön híres furi hotelje valójában tulajdonosa, Lars Storschen művészeti installációja. Ennek megfelelően eszünkbe ne jusson klasszikus hotelszolgáltatásokat számon kérni. Nincs például tévé, a fürdő közös, és vigyázni kell a kényes anyagokból készült bútorokra. Melegen ajánlott a repülő ágyas szoba, amelyet a padló döntésével és a berendezési tárgyak megfelelő rögzítésével tettek szédülőssé. De ha ez már uncsi, a szabálytalan hotel még pontosan 44 tematikus kalandot tartogat a számunkra, szobák és ágyak formájában. Alhatunk folyamatosan körbeforgó ágyban, tükörteremben, szűk plafonú szobában kertitörtpékkel, koporsóba fekhetünk, színes fényeket kapcsolgathatunk magunk körül, esetleg jóéjtpuszi után praktikusan kettéválaszthatjuk a franciaágyunkat egy óriásguillotine-nal.

  Jólét, szenderülés BerlinbenGaléria: A világ legkülönlegesebb hotel ágyai(Fotó: Propeller Island Hotel)

  +1 : A Westin Heavenly Bed

  A Westin hotellánc nyilván megelégelte, hogy minden vendég azzal kezdte reggel, hogy hol lehet megvenni a szobájukban található ágyat, úgyhogy külön vállalkozást alapított matracok forgalmazására. Kompletten, lepedőkkel, ágyneművel, lenből. A Heavenly Bed fantázianevű csodaágy állítólag mind a 13 eleme a legutolsó rejtett cipzárral is a tökéletes alvás-élményt tűzte ki célul, és nem is néz ki rosszul. Önök beleugranának?

  A Westin ágyai a világon mindenhol ugyanazokGaléria: A világ legkülönlegesebb hotel ágyai(Fotó: Westin)

   De ha ezt nem, akkor melyik ágyat próbálnák ki legszívesebben?

  Melyik ágyban esne a legjobban a pihenés?
  Free Spirit Spheres, Kanada - 19
  Elqui Domos, Chile - 9
  Loisaba Wilderness, Kenya - 26
  Malori Sleep Out Deck, Dél-Afrika - 7
  Kakslauttanen, Finnország - 55
  Hôtel de Glace, Kanada - 5
  Palacio del Sol, Bolívia - 0
  Karostai börtön, Lettország - 2
  V8 Hotel, Németország - 16
  Propeller Island City Lodge, Németország - 6
  Nekem a Westin Heavenly Bed is bejön - 88

   Szép álmokat!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!