A vandalizmusra válaszul újranyitott a bagdadi Iraki Múzeum

   A vandalizmusra válaszul újranyitott a bagdadi Iraki Múzeum

  Válaszul a mosuli vandalizmust megörökítő videóra, amely a múlt héten sokkolta a közvéleményt, előbbre hozott ünnepség keretében a hétvégén megnyitották az Iraki Nemzeti Múzeumot - írja a bbc.com.

  A bagdadi múzeumban az egész emberiség történetének értékes kincseit őrzikFotó: Mario Tama / Europress / Getty

   Tizenkét év telt el azóta, hogy az amerikai invázió idején a múzeumot kifosztották és bezárták. Mostanra a sok műtárgyat sikerült visszaszerezni és restaurálni. Haider al-Abádi miniszterelnök a megnyitón kijelentette, hogy a mosuli másolatok lerombolásáért felelős barbár terroristákra, akik Irak nemzeti kincseit próbálták meg elpusztítatni, büntetés vár. „Üldözni fogjuk őket minden csepp Irakban hullatott vérért és az irak civilizáció emlékeinek pusztításáért."

  Az Unesco világörökségekért felelős szerve válságértekezletre hívta össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát az iraki műkincsek védelmének kidolgozására. Quais Husszein Rasid, Irak turizmusért és antik kincsekért felelős miniszterhelyettese elmondta, a szélsőségesek szoborromboló akciója ösztönözte a gyors múzeumnyitást.

   A múzeum illetékesei szerint a Szaddám Husszein bukása körüli káoszban körülbelül 15 000 tételt vittek el, és mostanra körülbelül ezek egyharmada került vissza a helyére. A gyűjtemény 7000 éves, az emberiség bölcsőjeként is ismert mezopotámiai leleteket tartalmaz, a modern Irak mindennapjai azonban egyelőre erőszakkal teltek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!