Magas fokozatú veszélyhelyzet a Bajkál-tónál

  Magas fokozatú veszélyhelyzet a Bajkál-tónál

  Nagy az aggodalom Oroszországban, mert veszélybe került a Föld édesvízkészletének ötödét tartalmazó Bajkál-tó - írja az MTI.

  Magas fokozatú vészhelyzetet jelentettek be a héten a tó körül, miután a hatóságok az elmúlt hatvan év legalacsonyabb vízállását mérték a tónál, a környező falvakban pedig vízhiány alakult ki. A Bajkál-tó vízállása jelenleg alig 8 centiméterrel haladja meg az orosz hatóságok által minimumként megjelölt 456 méteres tengerszint feletti magasságot. A Bajkál-tó Oroszország egyik legjelentősebb természeti kincse, ahol a természetvédők, a halászok és a tó által biztosított vízenergiától függő ipari létesítmények évek óta huzakodnak egymással az értékes vízért. A Bajkál-tóból eredő Angara-folyó mentén több vízerőmű is található, ezek közül az irkutszki látja el árammal és vízzel a közel hatszázezer lakosú várost, valamint egy hatalmas alumíniumkohót is.

  Rohamosan apad a Bajkál-tóFotó: Sergey Gabdurakhmanov / flickr

   "Az energiatermelők minden évben csökkenteni akarják a Bajkál-tó vízállását, hogy több áramot állíthassanak elő, de ez rendkívül ártalmas az ökoszisztémára nézve" - közölte Alekszandr Kolotov, a Folyók Határok Nélkül nevű zöldszervezet koordinátora. A Greenpeace szerint a tó vízállását tavaly tavasszal csökkentették, mivel mindenki esős évet várt, de a csapadék elmaradt, így alacsony maradt a vízszint, ami megzavarja a halak szaporodást és elősegíti az algásodást is.

  Az orosz kormány jövő heti rendkívüli ülésén dönt arról, hogy engedélyezi-e a Bajkál-tó vízszintjének a törvény által meghatározott minimum alá csökkenését a vízerőművek zavartalan működésének biztosítása érdekében.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!