Mesterművek közt rejtőző kínai másolatot keresnek egy londoni múzeumban

  Mesterművek közt rejtőző kínai másolatot keresnek egy londoni múzeumban

  Öreg mesterek munkái közé rejtett kínai másolatot kell megtalálniuk a londoni Dulwich Picture Gallery látogatóinak. Az intézmény állandó kiállításának egyik felbecsülhetetlen értékű festményéről rendelt százhúsz fontos másolat tavasszal cserél helyet az eredeti alkotással. A nagyközönségnek három hónapja lesz arra, hogy megtalálja az eredeti keretben kiakasztott hamisítványt - írja az MTI.

  "Kitűnő minőségű replikáról van szó" - mondta Xavier Bray, az intézmény kurátora, azonban hozzátette, hogy, amikor egymás mellé helyezték az alkotásokat, azonnal látni lehetett a különbségeket. A több mint kétszáz éves múzeum, amelynek gyűjteményében Rembrandt, Rubens, Tiepolo, Murillo és Poussin remekművek is sorakoznak, semmit nem árult el az érintett alkotás méretéről, koráról, vagy tárgyáról - adta hírül a The Guardian.

  A múzeum épülete Fotó: dulwichpicturegallery.org.ukForrás: Travelo

   A másolatot a kínai Meishing Oil Painting Manufacture Company készítette, ahol százötven művész, köztük sok képzőművész-hallgató készít festményeket Botticelli, Van Gogh és Picasso stílusában, a világ különböző részeiről érkező megrendeléseket teljesítve. Valójában persze nem hamisítványokról van szó, mivel a műhelyek ügyelnek rá, hogy az eredeti alkotás méreteitől finoman eltérő másolatot hozzanak létre. Fucsien tartományban több száz ilyen stúdió üzemel: az egyik helyi faluban évente mintegy ötmillió replika készül.

  A február 10-én kezdődő Made in China: A Doug Fishbone Project elnevezésű hamisítvány-vadászatot megálmodó Doug Fishbone amerikai származású, Londonban tanult konceptuális művész és Bray az interneten keresztül rendelték meg a másolatot és e-mailben küldték el az eredeti alkotás nagyfelbontású fényképet, hogy az alapján dolgozhassanak Kínában.

  "Itt nem csupán egy Hé, találd meg a hamisítványt típusú feladványról van szó, hanem ez a projekt komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy miként szemléljük, élvezzük és értékeljük a művészetet" - mondta Fishbone. Mint hozzátette: "azzal, hogy kiakasztjuk a Dulwichban, egyfajta származást adunk a képnek, és érdekes lesz látni, hogy ez változtat-e az értékén".

  A múzeum látogatóinak április végéig lesz idejük arra, hogy leleplezzék a hamisítványt. A galéria április 28-án fedi fel az igazságot, majd a nagyközönség egymás mellé helyezve is szemügyre veheti az alkotásokat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!