Tűzijáték harminc fokban, pálmák alatt

  Szívesen szilveszterezne külföldön? Összegyűjtöttük kedvenc helyeinket: Londonban felhőkarcoló tetejéről nézheti a tűzijátékot, Sydneyben harminc fokban érkezik az újév, a Copacabanán fehér ruhában ugrálhatja át a hullámokat. Piromániásoknak Thaiföldet javasoljuk, ahol a közértben lehet gigantikus rakétákat vásárolni, hogy aztán a tengerpartról lőjük ki őket a pálmafák fölé.

  1. London — Temze-part

  Ha szerencsénk van az időjárással, Londonban egészen kellemes tűzijátékot nézni: ha nem jön épp egy néhány napos sarkvidéki fuvallat, akkor száraz, fagypont feletti időben szemlélhetjük a színes robbanásokat. Tavaly mondjuk pont szakadt az eső, de legyünk optimisták.

  Ünneplő tömegek - idén már csak jeggyel lehet tűzijátékot nézni
  Galéria: Legjobb szilveszterek a világ körül
  (Fotó: Andrea Baldo / Europress / Getty)

   A nagy változás tavalyhoz képest azonban nem is az időjárás, hanem hogy idén belépőjegyes lett a tűzijáték: csak az léphet be a megtekintésére fenntartott területre, akinek van online 10 fontért vásárolt jegye, ezek a jegyek pedig már elfogytak. Egyébként azért vezették be a jegykényszert, mert a mentők tavaly már aggódtak az óriási tömeg miatt. Boris Johnson, London polgármestere mindenkinek azt javasolta, nézze meleg szobából, tévében a tűzijátékot. Ha mégis a helyszínen szeretnénk lenni, a Southbank Centre vagy a városháza szilveszteri bulijára még kaphatunk jegyet - mindkettőből remek kilátás esik a látványosságra. Amennyiben a költségvetés engedi, befizethetünk egy hajókázásra is a Temzén, vagy foglalhatunk asztalt valamelyik felhőkarcoló tetején levő étterembe, ahonnét szintén kiváló a panoráma.

  2. New York — Times Square

  New York állam fővárosában már délután elfoglalják a Times Square legjobb helyeit a szilveszterező tömegek. A térre ezen a napon csak a 6. és a 8. sugárút felől lehet belépni, a tömeget a rendőrség próbálja kordában — és kordonok között — tartani. Jó tudni, hogy nincsenek itt nyilvános vécék, és tilos a köztéri alkoholfogyasztás is — legjobban talán akkor járunk, ha belépőt váltunk a tér valamelyik éttermének szilveszteri bulijára. A szilveszteri kristálygömböt nagyjából délután hatkor húzzák fel a 23 méteres zászlórúd tetejére, ahonnét 23:59-kor zuhan majd alá, így jelezve az ünneplőknek az újév beköszöntét.

  Galéria: Legjobb szilveszterek a világ körülFotó: Anadolu Agency / Europress / Getty

   

  Ekkor kezdődik a tűzijáték, illetve több mint egy tonna konfettit szórnak le a tömegbe. Az elmúlt évek során átlagosan egymillióan gyűltek össze a Times Square-en és környékén szilveszter éjszakáján, így ne számítsunk visszafogott ünneplésre.

  3. Thaiföld — Full Moon parti

  Amennyiben pálmafák alatt töltenénk a szilvesztert, Thaiföld ideális helyszín erre. A hátizsákos utazók Koh Phangan szigetére esküsznek, ahol minden hónapban többezren buliznak a tengerparton a teliholdkor megrendezett Full Moon partikon. Idén a szilveszterhez legközelebbi telihold január 4-ére esik, így pár napon belül kétszer is rophatjuk a lágy ívű, finom homokos Haad Rin öblében népszerű külföldi és thai DJ-k zenéjére. Tűzijátékokat a helyi vegyesboltban tudunk vásárolni, mini rakétától egészen az ötkilós bombákig. Amennyiben nem akarjuk napfelkeltéig a tuctuct hallgatni, érdemes a sziget ellenkező végén szállást keresni, és taxival menni a partira — taxi alatt persze egy terepjárót értsünk, amelynek platójára padokat szereltek az utazóknak.

  Galéria: Legjobb szilveszterek a világ körülFotó: Paula Bronstein / Europress / Getty

   4. Brazília — Copacabana

  A Thaiföldön őrjöngő európai fiataloknál kicsit spirituálisabban búcsúztatják az óévet a brazilok a riói Copacabanán. Szilveszterre fehér ruhába öltöznek, mert úgy tartják, ez szerencsét hoz az újévben. Azok pedig, akik hisznek Iemanjában, a tenger istennőjében, áldozatul gyertyákat gyújtanak neki a tengerparton, vagy virágokat dobnak a vízbe. Miután végignézték az öböl feletti éjféli tűzijátékot, sokan odaszaladnak, ahol a hullámok találkoznak a homokkal, hogy egymás után hét apró hullámot is átugorjanak — minden ugrás közben gondoljunk egy újévi kívánságra, és még az is lehet, hogy teljesül. Ha a strandon szilveszterezünk, vigyünk egy kendőt vagy törölközőt, hogy legyen mire ülnünk, a pezsgősüveget viszont hagyjuk otthon — üveget ezen az estén tilos a strandra vinni, így a drágán vásárolt pezsgőnket szinte biztosan elkobozzák. Helyette ihatunk dobozos sört. Mivel óriási tömeg van, érdemes megbeszélni egy találkahelyet a többiekkel, felhívni egymást ugyanis szinte lehetetlen a mobilhálózat túlterheltsége miatt. A tűzijáték utáni afterpartyt általában az Ipanema strandon tartják.

  Galéria: Legjobb szilveszterek a világ körülFotó: Mario Tama / Europress / Getty

   5. Ausztrália — Sydney

  Nyári melegben szilveszterezhetünk Sydneyben is, ahol a kikötő ikonikus épületei, az operaház és a kikötői híd felett robbannak a tűzijáték rakétái. Itt egyetlen éjszaka alatt két tűzijátékot is végignézhetünk: este kilenckor tartják a családi verziót, éjfélkor pedig az igazi szilveszterit. A rakéták mellett külön látványosságot jelentenek a kikötői hídra szerelt színes fények, melyekkel különböző figurákat, üzeneteket jelenítenek meg a visszaszámlálás illetve a tűzijátékok során. Idén először a #SydNYE hashtaggel ellátott tweeteket is kivetítik a híd tartóoszlopaira. A kikötőben átlagosan másfél millióan nézik végig a látványosságot, világszerte a tévéképernyőkön pedig mintegy egymilliárdan. Ha a helyszínen nézzük végig a tűzijátékot, vigyünk magunkkal kisrádiót, hogy bárhol halljuk a látványossághoz koreografált zenét!

  Galéria: Legjobb szilveszterek a világ körülFotó: Joosep Martinson / Europress / Getty
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!