Csomó ritka állat született a prágai állatkertben

A prágai állatkertben idén rekordszámú, 228 különböző fajhoz tartozó egyed született. Az újonnan világra jött állatok között számos ritka faj példánya megtalálható, köztük az óriás földikutya, a kétszínű törpelúd és a tüskésfarkú gyík is - mondta Miroslav Bobek, az állatkert igazgatója.

A prágai állatkertben 2014-ben összesen 1227 állat született, köztük több veszélyeztetett faj, amelyek tenyésztése különösen nehéznek számít. Néhány esetben a prágai az első állatkert a világon vagy Európában, ahol az adott faj tenyésztése sikeresnek bizonyult - mondta az igazgató.

A prágai az első olyan állatkert a világon, ahol sikerrel szaporították az iraki-iráni határ környékéről származó, növényevő tüskésfarkú gyíkot.

Tüskésfarkú gyíkDea / C. Sappa / Europress / Getty

 Az emlősök között kiemelkedő sikernek számít a három óriás földikutya születése; a faj Európában csak a prágai állatkertben található meg. Emellett a látogatók körében nagy érdeklődést válthatnak ki azok az egy hónapja született gepárd négyes ikrek is, amelyeket a látogatók tavasztól tekinthetnek meg - mondta Pavel Brandt, az állatkert munkatársa.

A madarak közt a legnagyobb sikernek a kétszínű törpelúd születése számít, amelyet eddig még sosem sikerült európai állatkertben szaporítani. Szintén kivételesnek számít a három egyiptomi keselyű egyidejű születése, mivel általában csak két fióka kel ki egy fészekben. Az állatkert sikerként könyvelheti el a kékszakállú amazonpapagáj világrajövetelét is, amelyet kilenc év sikertelen próbálkozás előzött meg.

Kékszakállú amazonpapagájChristopher G. / Wikipedia

 Az állatkertben több tenyésztési kísérlet kudarccal zárult, miután az újonnan világra jött egyedek nem élték túl az első kritikus időszakot. Ez történt az egyiptomi teknős, a földimalac és a pálmakakadu esetében is.

A prágai állatkert a jövőben több újonnan beszerzett ritka faj tenyésztését tervezi, köztük elefántokét is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek