Borzalmak és ínyencségek, amiket a világban kóstoltunk

Lehet egy ország kedvenc csemegéje a rovarsnack, turistaként nem biztos, hogy rákívánunk. Újságíróként viszont kis túlzással a munkaköri leírásunk része, hogy minden ilyen őrültséget kipróbáljunk. Összegyűjtöttük a kedvenceinket!

A Travelo magazin harmadik születésnapját ünnepeljük épp, és mivel nosztalgiázni sosem lehet elég korán elkezdeni, ezért sorra vesszük az elmúlt évek legnagyobb élményeit! Olvasóink pedig nyerhetnek is, ha velünk ünnepelnek!

Korábbi szülinapos cikkeinkben a legolvasottabb anyagainkat, a legállatibb élményeinket és a legvizesebb utazásainkat vettük sorra. Most pedig jöjjenek az ételek! Egy szülinapon csupa jóra szokás emlékezni, úgyhogy gyorsan hagyjuk is azokat a fogásokat, amelyeket a magyar gyomor gusztustalannak talál. Bár gyakran vakmerőek vagyunk, mi is értékeljük az olyan kiszámítható izgalmakat, mint az éttermek tesztelése. Legutóbb például Wang Mester új, belvárosi helyét, a Mandarin Bistrót próbáltuk ki nyitás előtt.

De gondolkodás nélkül indulunk messzebbre is, ha olyan helyi különlegességeket mutathatunk meg, mint amilyen Burgenland tök- és libafesztiválja volt ősszel. És Bécsbe is visszatértünk a napokban, hogy friss körképet tudjunk adni arról, hogy mennyiből jön ki az evés-ivás az adventi vásárokon.

Fotó: Travelo

 A legkülönlegesebb élményekért viszont jó messzire kellett mennünk. A népmesei hármas számhoz, ami a szülinapunk is, három izgalmas nemzeti ételt választottunk három kontinensről:

 

Ázsia

 

Nagy élmény volt a maláj konyha sokszínűségét felfedezni, a Cameron-felföldön azt is megtanultuk, hogy hogyan készül asteamboat nevű, a közösségi élet középpontjának számító étel. De ha egyetlen kedvencet kell választanunk Ázsiában, az mégis a japán konyha lesz. Ezzel nem vagyunk egyedül: a világon a legtöbb Michelin-csillagos éttermet Japán mondhatja magáénak. És az UNESCO is felvette a kulturális örökségek listájára avasokut, a tradicionális japán étkezési kultúrát.

Fotó: lehoczkim / Travelo

Mi rajongásig imádtuk a friss halakból készülő sushikat és sashimiket. Amikor összeállítottuk a 10 dolog, amit ne hagyjon ki Japánban listánkat, arról sem maradhatott le a kedvenc standing sushi bárunk. Pedig egy egész cikkben magyaráztuk, hogy mennyi minden mást is lehet enni Japánban a sushin kívül is. Ilyen az igazi ételszerelem!

 

Észak-Amerika

 

Az Egyesült Államok nagyvárosaiban imádtuk a büfésautókat, az ún. food truckokat. Vannak köztük állandóan egy helyen parkolók, és vannak olyanok, amelyek naponta máshol állnak meg, és legfeljebb a twitteren derül ki a legnagyobb rajongóik számára, hogy aznap épp a közelben lesznek-e. Hogy mennyire sok fajta konyhát képviselnek a büfésautós séfek, azt New Yorkban tapasztaltuk meg, a brooklyni közkönyvtár (Brooklyn Public Library) előtti téren rendezett Food Truck Shown, amit egyébként merő véletlenségből találtunk meg, mikor arra jártunk. Mivel csak tavasztól őszig, és csak háromhetente egyszer kerül sor erre az eseményre, amire még a legmenőbb manhatteni büféskocsik is átjönnek Brooklynba, bele is írtuk haladó szintű tippnek a New Yorkot bemutató cikkünkbe.

Fotó: Michael Loccisano / Europress / Getty

Afrika

 

Mikor Tunéziából hazajöttünk, és elmeséltük itthon, hogy végigkóstoltuk az összes helyi street foodot, többen nem akarták elhinni. Pedig mennyire jókat lehet enni annak, akiben megvan a kísérletezőkedv és a bátorság ahhoz, hogy maga mögött hagyja az all-inclusive szállások svédasztalos kínálatát! A Street Kitchen és a Travelo összefogott, kipróbálta. Még szerencse, hogy van róla képes és videós összefoglalónk is, így mindenkihez eljuthat az észak-afrikai ország egyszerű utcai konyhájának a híre!

Jövőre folytatjuk! Kövessenek minket Facebookon és Instagramon, hogy mindenről azonnal értesüljenek!

Minket olvasva most nyerhet is!
Kommenteljen, utazzon vagy iratkozzon fel hírlevelünkre, ha szerencsés, négycsillagos wellnesz pihenést nyerhet tőlünk. További részletek itt.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek