Rockkal és dizájnnal lesz kulturális főváros Pilsen

  Rockkal és dizájnnal lesz kulturális főváros Pilsen

  Mintegy 600 különféle rendezvényt tervez Pilsen (Plzen) 2015-ben, amikor a nyugat-csehországi város lesz Európa Kulturális Fővárosa, a belgiumi Monsszal közösen.

  A magyar olvasóknak talán a pilseni sör ugrik be elsőnek a város nevéről: ezt 1842 óta főzik a városban. De itt alapították a Skoda gyárat is 1859-ben, és itt született Petr Cech kapus és Karel Gott énekes is. Szerencsére azonban a kulturális fővárosi státuszt nem Gott-tal ünneplik, hanem többek között Lynyrd Skynyrd koncerttel és dizájnkiállítással.

  Galéria: PilsenFotó: Isifa / Europress / Getty

  A Plzen 2015 elnevezésű programsorozat keretében egyebek között fellép a legendás Lynyrd Skynyrd amerikai southern rock együttes. Az érdeklődők megtekinthetnek egy nagyszabású európai dizájnkiállítást és megismerkedhetnek Jirí Trnka (1912-1969) világhírű cseh képzőművész és bábfilmes alkotásaival és életével is, aki a város szülötte.

  "A tervek szerint minden nap két egymástól eltérő zsánerű rendezvény lesz - cirkusz, kiállítás, színház, zene, tánc és sok minden más" - közölte Jirí Sulzenko programigazgató. A rendszerváltás utáni Csehország legnagyobb kulturális programsorozatát hivatalosan január 17-én nyitják meg. Az ünnepélyes megnyitó programja viszont egyelőre nem nyilvános.

  Galéria: PilsenFotó: Simon Laird / flickr

  A Lynyrd Skynyrd együttes koncertjét Tomás Paclík, a helyi FC Viktoria futballklub tulajdonosa ajándékozta a városnak. "Ez az együttes az ún. southern rock legjelentősebb képviselője. Több számuk világsláger lett. A Lynyrd Skynyrd fennállásának fél évszázada alatt soha nem lépett fel Csehországban, most eljött az alkalom erre is" - nyilatkozta Paclík újságíróknak. A Plzen 2015 teljes programajánlatát október végén hozzák nyilvánosságra, írja az MTI.

  Jirí Suchánek, projektigazgató szerint a Plzen 2015 költségvetése mintegy 430 millió korona (4,8 milliárd forint). Ehhez a város 220 millióval, a cseh kulturális tárca pedig százmillióval járult hozzá, míg a régió 45 milliót adott. Pilsen már idén januárban széleskörű turistacsalogató kampányt indított Európa-szerte a jövő évi rendezvények népszerűsítése érdekében.

  "Pilsen külföldi bemutatása alapvető fontosságú. Rendezvényeinkre ugyanis több százezer külföldi látogatót kell odacsábítanunk" - nyilatkozta akkor Jirí Suchánek.

  "Eddigi tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy az európai kulturális főváros cím jelentős mértékben befolyásolja a helyi idegenforgalmat. Az adott évben átlagban tíz százalékkal emelkedett a városba látogató külföldi turisták száma, s nagyobb az érdeklődés a következő években is" - állítja a programigazgató Jirí Sulzenko.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!