Amerikában nem lesz repülési embargó az ebola miatt

Amerikában nem lesz repülési embargó az ebola miatt

Ráerősít az ebolás páciensek szűrésére az amerikai és afrikai reptereken az amerikai kormány, ám továbbra sem tervezik a légiforgalom korlátozását az érintett országokkal, jelentette be Obama elnök hétfőn. Az elmúlt napokban több amerikai politikus is repülési embargót követelt az ebolavírus terjedésének megakadályozására, ez azonban szakértők szerint nem érné el a kívánt hatást. Az érintett országok repülőterein a távozó utasok közül jelenleg is kiszűrik a lázas betegeket, és szerdán jelentették be, hogy ezentúl az Egyesült Államokban is ellenőrzik az érkezőket.

Az ebolafertőzés által leginkább érintett Sierra Leonéból, Guineából és Libériából egyébként nem repül amerikai légitársaság közvetlenül az Egyesült Államokba. Ezeket az afrikai országokat olyan európai légiközlekedési központokon át lehet elérni, mint London, Párizs vagy éppen Frankfurt. A járvány már több mint 3400 ember halálát okozta Afrikában.

A WHO európai régiójából már több országban kezeltek ebolás betegeket, akiket Nyugat-Afrikából telepítettek haza, miután elkapták a fertőzést. Ilyen például Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Norvégia és Spanyolország, írja az Index. Spanyolországban hétfőn diagnosztizálták ebolával azt a nővért, aki két, ebolával fertőzött misszionáriust ápolt egy madridi kórházban.

Szakértők szerint a jó higiénés körülményeknek és az európai egészségügyi rendszernek köszönhetően annak szinte semmi esélye, hogy a betegség Európában, így Magyarországon járványt indítson el, elszigetelt eseteket azonban nem lehet kizárni. Romero esete azért kelt aggodalmat, mert a betegek ápolása után nyaralni ment, így elképzelhető, hogy megfertőzött másokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek