Elképesztő street art-látványosság lett egy álmos tunéziai faluból

Egészen idén őszig teljes ismeretlenségben éldegélt egy kis tunéziai falu Djerba szigetén. Június és szeptember között viszont 150 street art-művész lepte el a világ minden pontjáról és festette be falait. A lenyűgöző végeredménytől a turizmus fellendülését várják a helyiek.

Bárhová fordul az ember Er-Riadh-ban, pár hete mindenütt szuper graffitiket és művészi falfestéseket lát - állítják azok, akik látták. A tunéziai Djerba szigetén található kis falu egy nyár alatt változott át álmos kis észak-afrikai faluból - mely korábban még csak nem is hallott a street art létezéséről - a szcéna egyik legizgalmasabb helyszínévé (a végeredményt szuper videóval és képekkel itt tudja megnézni).

Fantasztikus fotók a street art falucskából!
Galéria: Street art látványossággá vált egy tunéziai falu
Fotó: Stefan L / flickr

A Djerbahood névre hallgató projekt ötletgazdája egy Mehdi Ben Cheikh nevű párizsi galériatulajdonos, aki június óta vezényli a projektet, melynek során több mint harminc országból hívott meg 150 street art művészt. Az alkotók nem csak úgy randomban festették be a falakat, a projektet előbb engedélyeztetni kellett a Tunéziai Turisztikai Hivatallal, Djerbának pedig fel kellett hajtania szponzorokat, amik főleg francia és tunéziai cégek voltak (Tunézia ugyanis egykori francia gyarmat).

Ezután már csak Djerba polgármesterének jóváhagyására volt szükség, és még valami kellett: a háztulajdonosok áldása, aztán tényleg kezdődhetett a munka.

Kattints a képre!
Galéria: Street art látványossággá vált egy tunéziai falu
Fotó: Stefan L / flickr

 A képeket egyebek mellett iskolák, temetők falára festették, de a városháza fala is átalakult. Az alkotók egymás után érkeztek a nyáron, és addig maradtak a faluban, míg teljesen el nem készültek. Időközben az utolsó csapat is elhagyta Er-Riadh-ot, a festék mindenütt megszáradt, már csak azt várják, és hogy a falunak híre menjen a világban és a turisták elkezdjenek özönleni a látványosság megtekintésére. Mi szóltunk.

Magyarországon is van hasonló
Hasonló projekt a Budapesten éppen befejeződött Színes Város Fesztivál, amikor a belváros falait festették be művészi falfelületekké. Évekkel ezelőtt pedig egy magyar törpefalu, Bódvalenke ismerte fel a falfestésben rejlő turisztikai lehetőségeket.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek