A tökéletes családi program: Európa legjobb élményparkjai

Gyerekekkel útnak indulva a legtöbb családban kötelező programnak számítanak az élményparkok. Bemutatjuk a legérdekesebbeket a párizsi Asterix Parktól a klagenfurti Minimundusig.

Asterix Park, Párizs, Franciaország

A Parc Astérix, azaz az Asterix park 1989-ben nyílt meg Párizstól harminc kilométerre északra. Minden látványosság és játék Asterix és barátai képregény figuráit eleveníti meg. Népszerűségére jellemző, hogy Franciaország második leglátogatottabb szabadidőparkja. Ez ráadásul az első olyan park Európában, melyet azért hoztak létre, hogy legyen egy családi szórakozási helyszín. Emiatt a játékok többsége olyan, amit minden generáció élvezhet.

Asterix Park, Párizs (54 kép) Galéria: Európa legjobb élményparkjaiFotó: Frederic Souloy / Europress / Getty

Érdekesség, hogy a park ötlete egyebek mellett Albert Uderzo, és Roger Carel fejéből pattant ki; előbbi a képregény rajzolója, utóbbi Asterix hangját kölcsönözte a sorozathoz. A park hangulata erősen francia, és ezzel tudatosan elkülönül legfőbb konkurenciájától, az alig 30 kilométerre található párizsi Disneylandtől.

A park legfőbb attrakciói természetesen a hullámvasutak, de felépítettek egy gall falut, és a rómaiak világa is megelevenedik. Idén, a park 25. évfordulója alkalmából egy saját tematikus részt alakítottak ki Obelix kutyájának: a helyszín neve La foret d'Idéfix. A legnépszerűbb attrakció egyébként a fa hullámvasút, a Tonnerre de Zeus, azaz Zeusz villámai. Ne lepődjünk meg, ha gallok vagy maga Julius Cézár jön velünk szembe! A park áprilistól októberig tart nyitva.

Szállástipp: Ha kizárólag az Asterix Park meglátogatása a célunk, jó választás lehet például a Relais D'Aumale Hotel Orry-la-Ville szállodában szobát foglalni. A három csillagos, 24 szobás hotel tiszta, otthonos szobákkal, szép terasszal és a francia vidék hangulatával várja a vendégeket.

Disneyland, Párizs, Franciaország

Ha már az Asterix Park legnagyobb konkurenciájáról esett szó: Párizs másik kihagyhatatlan látnivalója a Disneyland. A közel húsz négyzetkilométeren elterülő park 1992 áprilisában nyitotta meg kapuit, területén jelenleg két vidámpark (a második, Walt Disney Studios Park névre hallgató 2002 óta várja a látogatókat), hét hotel, bevásárló- és szórakoztató központok, éttermek és egy golfpálya működik. Évi 15,6 milliós látogatószámával Franciaország (és egész Európa) egyik legnépszerűbb turistalátványossága.

Disneyland, Párizs (54 kép) Galéria: Európa legjobb élményparkjaiFotó: Peter Bischoff / Europress / Getty

A két parkban összesen több mint 60 játék és élményelem várja a családokat az ikonikus Csipkerózsika kastélytól a vadiúj L'ecsó kalandon át a Toy Story ihlette ejtőernyős élményig. Kisebb gyerekekkel utazóknak, vagy esetleg terhesen útnak indulóknak különösen hasznos lehet a Disneyland honlapját böngészni, itt ugyanis a látnivalók közül könnyedén kiszűrhetjük amik túl félelmetesek lehetnek a kicsiknek, vagy éppem amelyek kipróbálását nem ajánlják terhes nőknek.

Szállástipp: Modern berendezés, szaunák és egy jókora kültéri medence is tartozik a Hipark Serris Val-D'Europe hotelhez, ahol a Disneyland közelében szállhatunk meg, de az élménypark szállodáinak árainál jóval barátságosabb összegért.

Minimundus, Klagenfurt, Ausztria

A Minimundus egy 1958 óta létező minivilág Klagenfurtban, a Wörthi-tó partján. Négy kontinens ismert építészeti remekműiről 140 miniatűr modell látható 26 ezer négyzetméteren, többnyire 1:25-ös kicsinyítésben.

Azért is érdemes ellátogatni ide, mert a bevétel jelentős része a Rettet das Kind nevű karintiai gyereksegélyező szervezetnek megy, mivel ők a park tulajdonosai. A 156 kiállított modell több mint egyharmada osztrák, kétharmada a világ legismertebb épületeit mutatja be az Eiffel toronytól a Kremlön át a pisai ferdetoronyig. Érdekesség, hogy a legtöbb modell építéséhez eredeti anyagokat használtak, úgyis mint pl. homokkő, márvány, tufa, acél.

Minimundus, Klagenfurt, Ausztria (54 kép) Galéria: Európa legjobb élményparkjaiFotó: Minimundus

És nem csupán mozdulatlan épületekben lehet itt gyönyörködni, a gyerekek főleg a technikai modellekért lelkesednek: többféle vonat zakatol a parkban, melyek az üzemeltetők számításai szerint évente 5000 kilométert futnak be. Különösen a fiúk szeretik a Space Shuttle miniatűr – és ugyancsak mozgó – mását.

A területet a tervek szerint 2015-ben tovább bővítik. Nyitva tartás: áprilistól októberig. Valódi selfie-paradicsom!

Szállástipp: Az idilli természeti környezetben fekvő klagenfurti Hotel Rösch egyaránt közel esik a Minimundushoz, és a meseszép Wörthi-tóhoz is. Klasszikus osztrák berendezés, szaunapark és gazdag büféreggeli jellemzi ezt a három csillagos szállodát.

Bruparck, Brüsszel, Belgium

Pisilő kisfiú és csokiboltok kipipálva? Irány a brüsszeli belvárostól kicsit távolabb eső, ugyanakkor egy komplett napi programot kínáló Bruparck és környéke! Ha a belváros felől közelítenénk meg az objketumot, az a legegyszerűbb, ha a De Brouckère megállónál metróra szállunk, és az 1-es vonalon utazunk Beekkantig. Itt átszállunk a 6-osra, és a Heysel megállóig megyünk. Innen már csak pár lépés az Atomium, az egész út nem tart tovább 15-20 percnél.

Tavalyi nyaralásunk előtt millió helyen elolvastuk, hogy az 1958-as brüsszeli világkiállításra épült attrakció inkább kívülről érdekes mint belülről (pláne, ha gyerekekkel utazunk), az ember mégis ellenállhatatlan vágyat érez a tövében állva, hogy végigjárja a gömböket. Így aztán mi a józan ész ellenére bementünk, és most már bizton állíthatjuk: tényleg nincs bent semmi különös. Érdemesebb tehát csak kívülről megnézni az építményt, majd a Mini Európa és más csudák felé venni az irányt.

Az Atomium (54 kép) Galéria: Európa legjobb élményparkjaiFotó: mimi / Travelo

Az Atomiumtól egy hídon át vezet az út a Bruparckba, ahol különböző éttermek, mozi, strand, játszótér, ingyenes arcfestés, ugrálóvár és körhinta várja a gyerekeket. No meg a fő attrakciónak számító Mini Európa. Ittjártunkkor első ránézésre kicsit csalódottak voltunk, mert azt hittük, csak végigszaladunk a maketteken, és kész. De ahogyan elmerül az ember a mókás részletekben, mesél a gyerekeknek az egyes városokról, megkeresi a Széchenyi fürdőt a mini sakkozó figurákkal, csak úgy repülnek az órák. A nagy kedvenc kormánnyal irányítható hajókért plusz egy eurót kérnek, készüljünk apróval, úgysem ússzuk meg. Ha pedig fürdőruhát is csomagolunk, az Océade nevű élményfürdő csúszdáin zárhatjuk a hosszú napot.

Szállástipp: A Mini Európa és az Océade is sétatávolságra fekszik a megfizethető kategóriájú La Villa du Heyseltől. Tiszta szobák és otthonos berendezés jellemzi ezt a két csillagos szálláshelyet.

Legoland, Windsor, Anglia

A Londontól félórányi vonatútnyira fekvő Windsor közelében található Legoland park Európa tíz legnépszerűbb vidámparkja között van, évi kétmillió látogatót fogad. Ezért aztán nem mindegy, mikor látogatunk el ide: hétvégén, illetve iskolai szünetben csak az igazán elszántak próbálkozzanak, akiket nem zavar a bruttó néhány órányi sorban állás a különböző attrakcióknál. Bár a Lego dán találmány, a Legoland parkok — köztük a kaliforniai és a billundi is — a brit Merlin Entertainments tulajdonában vannak.

A Legoland Windsor a társaság zászlóshajója: ez a park ötször akkora, mint a billundi, és évi kétmillió látogatót fogad. Területe több "világ" köré szerveződik: van itt lovagi kastély, viking királyság, kalóztanya és fáraók birodalma is. A legkisebbek a Duplo Landben pancsolhatnak, főleg nyáron: itt van például egy óriási műanyag kocka, amely lassan telik vízzel, és időnként a víz súlyától átfordulva tartalmát az alatta játszó gyerekekre üríti. Váltóruha ajánlott. Ha voltunk a 3D-moziban, megnéztük a kalóz-kaszkadőrök műsorát, mentünk az üvegfenekű hajóval, a hullámvasúttal, a hajóhintával és gumicsónakkal lecsúsztunk a vízicsúszdán, akkor megnézhetjük Minilandet, mely mintegy 40 millió Lego-téglából épült, és a világ nagyobb városait ábrázolja 1:20-hoz léptékben.

Legoland, Windsor (54 kép) Galéria: Európa legjobb élményparkjaiFotó: Matthew Lloyd / Europress / Getty

Mielőtt Legolandbe látogatunk, érdemes végigböngészni a szupermarketben a gabonapelyhek dobozait, gyakran vannak ugyanis rajtuk ingyen felnőttjegy-kuponok. Az a kartondoboz így akár 48 fontot is érhet - ha két felnőttel és két gyerekkel megyünk a parkba, majdnem egy százast spóroltunk.

Windsor persze nem Legoland miatt világhíres, hanem a brit királyi család kastélyáról, melynek nem lakott részei jelenleg is látogathatók. Ha gyerekekkel megyünk — és beszélünk angolul — remek ingyenes kincskereső füzeteket tölthetünk le a kastély weboldaláról, hogy nekik is izgalmas legyen a látogatás.

Szállástipp:

Kicsi gyerekekkel a legegyszerűbb a Legolandhoz tartozó hotelben megszállni, ez azonban a várostól távolabb található. Ha a kastélyt is felfedeznénk, vagy csak sétálnánk egyet Windsorban és a fantasztikus kastélyparkban, jobban járunk egy városi szállodával, például a háromcsillagos Clarence Hotellel, melyben még szaunát is találunk.

Fogná a családot, és indulna is?

Böngéssze az utazási ajánlatokat! Egy magyar nyelven is elérhető oldal, a HotelsCombined például egy olyan hotelár-összehasonlító szolgáltatás, melynek segítségével a felhasználók a legjobb utazási ajánlatok közül egyetlen kereséssel a legolcsóbbat találhatják meg. A keresőszolgáltatás több száz utazási oldal árait hasonlítja össze, így a felhasználók akár 80 százalékos kedvezményhez is juthatnak. A weboldal segítségével a felhasználók világszerte 120 000 helység több mint 800 000 szállodájának árai közül válogathatnak. A HotelsCombined ingyenes mobilalkalmazásai iPhone-ra és iPadre, valamint Androidra is letölthetők. (x)

Cikkünk a Hotelscombined támogatásával készült.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek