Otthonából nézheti az izlandi vulkán kitörését

Egyelőre nem biztos, hogy ki fog törni a Bárdarbunga nevű izlandi vulkán, de ha igen, harminc kilométeres távolságból nézheti élőben, bárhol is tartózkodik. És akkor persze megint bajban lesz a légi közlekedés.

Elhelyeztek egy webcamerát a Grímsvötn nevű hegyre, ami nagyjából 30 kilométerre van a Bárdarbunga vulkán kráterétől, mely egy esetleges vulkánkitörés helyszíne lehet. Itt és itt tudja követni a történéseket (utóbbi van a Grímsvötnön, csak nem mindig működik).

Egy izlandi számítástechnikai szakember pedig egy adatbázist hozott létre, mely az 1,5 Richer-skála fölötti földrengéseket mutatja a vulkán környékén az elmúlt három napban. Itt látható.

Az izlandi vulkántól északra eső fennsíkot már két nappal ezelőtt lezárták, az ott tartózkodókat távozásra szólították fel az izlandi polgári védelmi hatóságok, miután a Bárdarbunga térségét az utóbbi napokban több ezer kisebb földrengés rázta meg - írja az MTI.

Szakértők szerint nem zárható ki, hogy kitör a vulkán, bár a geológusok egyelőre nem tudják megállapítani, hogy bekövetkezik-e, de elég veszélyesnek ítélik meg a vulkánt ahhoz, hogy ha kitör, megzavarja a légi közlekedést Észak-Európa és Észak-Amerika felett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek