Különleges hintók, szánok és hordágyak a prágai Hradzsinban

Különleges hintók, szánok és hordágyak a prágai Hradzsinban

Rendkívül értékes történelmi hintókból, szánokból és különféle hordágyakból nyílt kiállítás csütörtökön a prágai Hradzsin barokk Lovardájában.

A Befogott szépség elnevezésű kiállítás október 19-ig tekinthető meg. Az érdeklődés nagy, már kora reggel óta az emberek százai vártak a megnyitóra." A kiállításon például olyan 18. századbeli hintók láthatók, amelyeket az akkori arisztokrácia, illetve magas egyházi méltóságok használtak. Kiállítottuk Tomás Garrique Masaryknak, Csehszlovákia első államfőjének a hintóját is.

Ugyancsak látható az a speciális ágyútalp, amelyen 1937-ben Masaryk, majd néhány évvel ezelőtt, 2011-ben Václav Havel államfő holttestét szállították a temetőbe" - nyilatkozta Jaroslav Sojka, a kiállítás kurátora újságíróknak. "A Hluboká nad Vltavou kastélyból származó aranyozott, illetve a Cesky Krumlov-i várból származó ezüstözött szánok szintén a kiállítás legszebb darabjai közé tartoznak" - szögezte le Sojka.

A 17 kiállított hintó közül a legdíszesebb Antonín Theodor Coloredo-Waldsee egykori olmützi érsek hintója. A 18. század elején készült parádés járművet egykoron hatosfogat húzta. Nagy érdeklődésre számíthat az egykori csehországi lóvasút egyik díszes vagonja is. A történelmi járműveket korabeli ruhadarabok, gyermekjátékok, festmények egészítik ki. Közös nevezőjük, hogy mind összefüggésben vannak a hintóban való utazással és az ahhoz nélkülözhetetlen lovakkal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek