Ötszáz rinocéroszt kell átköltöztetni Dél-Afrikában a vadorzók miatt

A dél-afrikai hatóságok bejelentették, hogy áttelepítenek mintegy 500 rinocéroszt a Krüger Nemzeti Parkban biztonságosabb helyre, ahol kevésbé valószínű, hogy az állatok vadorzók áldozataivá válhatnak tülkük miatt.

 

A v adorzók az elmúlt években több száz állatot öltek le a nemzeti parkban - 2013-ban 1004-et, szemben a 2007-ben jegyzett tizenhárommal - annak ellenére, hogy már katonákat is bevetettek a térségben az állatok védelmére - írja az MTI.

Felfegyverzett őrök védik a rinocéroszokat a vadorzóktól Pietermaritzburgban, Dél-Afrikában

Fotó: Sunday Times / Europress / Getty



Dél-Afrikában az év első hat hónapjában már 558 orrszarvú esett vadorzók áldozatául, 370 a Krüger Nemzeti Parkban, amely mintegy 8400 szélesszájú orrszarvú és 2800 keskenyszájú orrszarvú otthona.

Döntés született az állatok áttelepítéséről a Krüger Nemzeti Parkban. Egy rinocéroszok számára kialakított védelmi terület létrehozásával megteremthetjük annak lehetőségét, hogy az állat populációja növekedhessen Dél-Afrikában - közölte Edna Molewa környezetvédelmi miniszter.

A legtöbb állatot a park keleti, Mozambikkal határos térségéből telepítik át a park középső részére. A határterület a vadorzók fő terepe. Az áttelepítés hatalmas feladat lesz: először fel kell deríteni az orrszarvúk tartózkodási helyét, helikopterekről altatót kell a szervezetükbe juttatni, majd teherautókra tenni és elszállítani őket. Azt tervezzük, hogy naponta 6-8 állatot fogunk így be a hűvösebb hónapokban, valószínűleg jövő áprilistól kezdődően - mondta Markus Hofmeyr, a nemzeti park állatorvosi szolgálatának vezetője.

A vadorzás nemcsak a Dél-Afrikai Köztársaságban, hanem a fekete kontinens más országaiban is az orrszarvútülök iránti az ázsiai kereslet robbanásszerű növekedésének hatására szaporodott el. A Távol-Keleten tévesen gyógyhatást tulajdonítanak az orrszarvúak porrá őrölt tülkének.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek