Nem kell aggódniuk az Izraelbe utazóknak

Az Izraelbe utazó turistáknak egy haja szála sem fog meggörbülni - derült ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. Az egybegyűlteket maga az izraeli nagykövet, Ilan Mor nyugtatta meg, leszögezve, hogy "nincs ok a félelemre".

Az egy hónapja tartó gázai konfliktus alatt egyetlen külföldi turista sem sérült meg, jelenleg a Tel-Aviv-i Ben Gurion Nemzetközi Reptéren valamennyi légitársaság üzemelteti járatait. A konfliktus kezdetét követően „néhány járatot 48 órára felfüggesztett pár amerikai és európai légitársaság, de ez utólag hibának bizonyult" – mondta a nagykövet. Az országban a közrendet fenntartják, és mint a nagykövet elmondta, az egyének személyes biztonsága a legfontosabb.

 

A Tel-Aviv strandjaFotó: Lior Mizrahi / Europress / Getty

A nagykövet azt is mondta, hogy az elmúlt hónapban kialakult politikai és katonai konfliktus ellenére a terület továbbra is az utazók népszerű célpontja – ezt mutatják a jó beutazási statisztikák is. Idén 39 százalékkal több magyar utazik Izraelbe, mint tavaly - mondta ezt már Váradi János, az EL AL izraeli légitársaság magyarországi igazgatója.

A nagykövet személyes tippjeit is felfedte, ezek a Holt-tenger, Vörös-tenger, Jeruzsálem, Tel-Aviv, Haifa, kibucok. Egyik kedvenc helyszíne a Tel-Aviv-i tengerpart, melyet a világ tíz legszebb tengerpartja között szoktak emlegetni.

Izrael konzuli besorolása az úgynevezett 2-es kategóriába esik (leszámítva a Gázai övezetet, ami 1-es, azaz utazásra nem javasolt terület). A kettes kategória azt jelenti, hogy Izrael a „fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek" közé tartozik (bővebben itt).

Jelenleg Izraelt az EL AL légitársaság és a Wizz Air gépeivel lehet leggyorsabban elérni Budapestről. A Magyarországról érkezőknek nincs szükségük előzetesen vízumra. Izraelben kb. kétszázezer fős magyar gyökerekkel rendelkező csoport él.

Az egy hónapja tartó gázai konfliktusban palesztin egészségügyi források szerint eddig 1115 palesztin halt meg, több mint 6500-an megsebesültek, az áldozatok többsége civil volt. Izraeli oldalon 53 katona és három civil halt meg az elmúlt hetekben. Izrael számára a legfontosabb kérdés jelenleg a Gázai övezet fegyvermentesítése (továbbiakat itt lehet olvasni az izraeli-palesztin konfliktusról, itt pedig Izraellel kapcsolatos utazási híreink láthatók).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek