Járt már a Szénaszárítók Földjén? Itt van a szomszédban!

  Felújítás után újra látható Szlovénia legnagyobb és legszebb szénaszárítója a délkelet-szlovéniai Sentrupert városka szabadtéri néprajzi múzeumban. Szlovénia egyetlen, országos jelentőségű kulturális emléknek nyilvánított szénaszárítóját 1936-ban építette Janko Gregoric helyi ács, Joze Simoncic gazda megrendelésére. A "Simoncic-szénaszárító" az egyik legkiemelkedőbb példája a szlovén népi építészetnek.

  Fotó: Ines Zgonc / Wikipedia


  A Szlovéniában kozolecnek vagy toplarnak nevezett különleges, négy oszlopon álló, fából készült, magasba emelkedő építmények az átnedvesedett széna mesterséges szárítására szolgáltak. Általában gazdag fafaragás díszíti homlokzatukat.

  A Simoncic-féle szénaszárító a "Szénaszárítók Földje" nevű skanzen legfőbb büszkesége, ez az egyetlen, amely eredeti helyén áll, az összes többit máshonnét hozták köré. E szárító kimagasló szépsége késztette a helyi hatóságokat az ország legszebb szénaszárítóinak egybegyűjtésére.

  A sentruperti szabadtéri múzeumban 17 különböző szénaszárító tekinthető meg, a legrégebbi 1795-ben épült. A skanzent 2013 júniusában nyitották meg: azóta 40 országból 30 ezren tettek látogatást a szénapajták birodalmába.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!