Gigantikus acélboltív építésén vitatkoznak Sydney lakosai

  Gigantikus acélboltív építésén vitatkoznak Sydney lakosai

  Hatalmas köztéri alkotás borzolja a kedélyeket Sydneyben: a város főutcájára megálmodott grandiózus acélboltív terveit látva a helyiek egy része a város hírnevét gyarapító alkotásról beszél, míg mások pénzpocsékolásnak tartják a művet.

  A japán Isigami Junja által tervezett Cloud Arch nevű alkotás ötven méterrel tornyosul majd a forgalmas George Street fölé, a városközpont felfrissítését célzó terv részeként. A 9,3 millió ausztrál dollárból - több mint kétmilliárd forintból - megvalósuló projekt keretében további két köztéri alkotással gazdagszik a város: egy túlméretezett - nagyjából 14 méter magas - tejes rekeszre emlékeztető pavilonnal, amelyet az egyiptomi születésű Hany Armanious álmodott meg, valamint Tracey Emin brit művész alkotásával.

  A forgalmas George Street, egyelőre Cloud Arch nélkülFotó: Adam.J.W.C. / Wikipedia

  A tekeredő-csavarodó acéllemezekből felépülő Cloud Arch tervei sokaknak hullámvasutat fogselymet, vagy egy szál spagettit jutattak az eszébe. "A városközpontba szánt alkotás irtózatosan rosszul néz ki. Ez a legjobb, amit Sydneynek sikerült találnia, kiválasztania?" - írta egy Twitter-felhasználó, míg egy másik internetező nevetségesnek nevezte a tejes rekeszre emlékeztető pavilon ötletét.

  A merész boltívnek azonban támogatói is akadtak. "Végre valami érdekes és magával ragadó dolog egy olyan városban, amely egyre csúnyábbá válik a pénzsóvár fejlesztők miatt" - írta egy internetező. Clover Moore, Sydney polgármestere szerint az alkotások megváltoztatják a központ arculatát és ráirányítják a nemzetközi figyelmet a városra.

  A terveket 25 országból érkezett mintegy 700 pályázat közül választották ki és az elkészült műveket várhatóan 2017-től kezdik felállítani. A tervezett boltívet ide kattintva tudja megnézni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!