A világ legrégebbi hotelei

Van hotel, ahol még őrzik a fürdő- és teaceremóniát, és van, ahol a vendég egykori királyok szobájában, vagy grófi miliőben hajthatja álomra fejét. Összegyűjtöttünk ötöt a világ legrégebbi szálláshelyei közül.

 

Grófi miliő Medinában 1840-ből 

Az M6-os autópályától 6 km-re fekszik egy apró Tolna megyei község, Medina (a névazonosság a szaúd-arábiai Medinával teljesen a véletlen műve). A domboldalon fekvő falu határában épült az Apponyi Kiskastély, ahol az ember könnyen érezheti magát úgy, mintha a grófi családnál vendégeskedne valamikor a XIX. század elején. A kastélyt az 1840-es állapotának megfelelően restaurálták, még a legutolsó kézzel kovácsolt szeget is visszaépítették. Szakemberek szerint a 2011 óta kastélyszállóként és családi otthonként szolgáló hotel az egyik legszebben helyreállított magyar műemlék. 

Vadászlak étterme
Galéria: A világ legrégebbi szállodái
Fotó: Apponyi Kiskastély

Hat különböző hangulatú szobát és egy lakosztályt kínál vendégeinek, így aztán éppúgy alhatunk Bella kisasszony, mint Rezső Gróf szobájában antik szőnyegek és korabelire dizájnolt villanykapcsolók között. Pajta jellegű éttermükben az asztalokat veterán autók között helyezték el, ezért teljesen természetes, hogy a vacsorát egy Aston Martin vagy egy Bentley mellett szolgálják fel. Persze, ha valakinek engedi pénztárcája, azt a kiválasztott autó sofőrje nemcsak egy bortúrára viszi el a szekszárdi pincékhez, de egyenesen az otthonáig megy érte, hogy egy öreg luxusautóval érkezhessen meg az Apponyi Kiskastélyba. Gyönyörű park, kőburkolatú jakuzzi a kertben és kenutúra a kastélykert végében - egyáltalán nem csodáljuk, hogy az Oscar-díjas filmrendező, Jiří Menzel is visszatérő vendége a hotelnek. 

Hétszáz éves osztrák romantika 

Az alpesi Salzburg városától néhány perces autóútra található a négycsillagos Romantic Hotel Gmachl, amelyet 1334-es fennállása óta ugyanazon család nemzedékei üzemeltetnek. Az épület a XIV. században kisebb kereskedelmi épületként szolgált, majd a XVIII. században már felvette egy kocsmával egybekötött fogadó kinézetét. Az épületet minden család egy kicsit tovább építette, fejlesztgette, majd 2009-ben egy nagyobb restauráláson átesve és egy új épülettel bővülve, most már 73 szobában várja vendégeit. 

Horizont spa
Galéria: A világ legrégebbi szállodái
Fotó: Hotelscombined

Szobáira és közösségi tereire a modernitás és hagyományőrzés szimbiózisa jellemző, de a legnagyobb vonzerejének mégiscsak az 1500 négyzetméteres Horizont nevű spa részlege számít. Ennek egyik fala csupa üveg, a medencéjéből és a partján elhelyezett nyugágyaiból pedig a környező hegyvonulatok lélegzetelállító panorámáját kínálja. 

800 éves királyi pompa 

A Best Western Angel & Royal Hotel abban az angliai Grantham városában található, amely Margaret Thatcher szülőhelye és 1203-tól kezdve számos királynak az átmeneti otthona volt. Itt lakott az utolsó angol lovagkirály III. Eduárd, a sakkozni szerető I. Károly - aki még a vérpadra is magával vitte sakktábláját -, de annak kivégzése után Oliver Cromwell is az Angel & Royal falai között élt egy darabig. 

Best Western Angel & Royal Hotel az angliai Grantham városában
Galéria: A világ legrégebbi szállodái
Fotó: Hotelscombined

Anglia egyik legrégebbi hotele három csillaga ellenére ma az egyik legszebb, számos építészeti megoldást ötvöző, de a korábbi évszázadok hangulatát megőrző épületnek számít. Királyi éttermében még ma is láthatjuk oriel típusú, az épület falából kinyúló, szögletes ablakait, a sarokban az eredeti kőből épült csigalépcsőjét, és a paplyuk nevezetű helyiségét. Utóbbi egy olyan kisebb szoba volt, amely az ármány elől menekülő papok és a királyok elrejtésére szolgált, sokszor ezen keresztül jutottak ki az épületből is. Az emeleti szobákban a hagyomány szerinti vörös és arany kárpittal felöltöztetett baldachinos ágyakat éppúgy találunk, mint semlegesebb színű, kortárs design szerint berendezett lakosztályokat. 

A céhmesterek hotele

A Zum Roten Baeren Hotel a Fekete-erdő hegyei ölelésében, a németországi Freiburg híres turista- és bevásárlónegyedében található. Az ódon épületekért rajongók már csak elhelyezkedése miatt is imádni fogják: a szálloda ugyanis az 1250-ben felállított két városkapu közelében található, nem messze az 1200-ban alapított Freiburg katedrálistól, és a város első, XV. században épített egyetemétől. 

A Vörös Medve fogadója
Galéria: A világ legrégebbi szállodái
Fotó: Hotelscombined

A Vörös Medvének elkeresztelt hotel Németország legrégebbi vendégházának és egyben a legrégebbi épületének is számít, az első írásos feljegyzések 1311-ből valók. Földesurak, vendéglősök hosszú sora birtokolta, földszintjén számos céhmester bérelt itt egykor üzletet, ma pedig egy népszerű sörözőnek ad helyet. Az évszázadok alatt az alagsora kivételével az épület számos átalakuláson ment keresztül, de akár a csendes kertre néző szobákat, akár a város legszebb terét magában foglaló panorámát választja a vendég, ma is egészen különleges hangulatot talál a hanza-városi hotelben. 

A világ legrégebbi hotele 

Az ősi hotelek listáját azonban mégiscsak Japán vezeti: itt működik a világ hat legrégebbi hotele. A Komatsu városában található Hoshi Ryokan Hotel például 718-ban nyitotta meg először kapuit, és 46 nemzedék óta ugyanaz a család üzemelteti. 

Minimalista japán dizájn
Galéria: A világ legrégebbi szállodái
Fotó: Hotelscombined

Az 1300 éves hotel száz, egészen minimalista dizájnnal ellátott szobával és hagyományos tea ceremóniával fogadja minden vendégét. A kertben a kövekkel és lampionokkal körül ölelt szabadtéri fürdőt egy meleg vizű forrás táplálja, minden további izgalmát pedig a szigorú tradíciók szerint őrzött és felszerelt fedett fürdője adja.

Önt is lázba hozták a régi hotelek?
Böngéssze az utazási ajánlatokat! Van, hogy egészen szolid összegekért kínálják szobáikat. Egy magyar nyelven is elérhető oldal, a HotelsCombined például egy olyan hotelár-összehasonlító szolgáltatás, melynek segítségével a felhasználók a legjobb utazási ajánlatok közül egyetlen kereséssel a legolcsóbbat találhatják meg. A keresőszolgáltatás több száz utazási oldal árait hasonlítja össze, így a felhasználók akár 80 százalékos kedvezményhez is juthatnak. A weboldal segítségével a felhasználók világszerte 120 000 helység több mint 800 000 szállodájának árai közül válogathatnak. A HotelsCombined ingyenes mobilalkalmazásai iPhone-ra és iPadre, valamint Androidra is letölthetők. (x)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek