Ritka masztodont találtak egy legénybúcsú résztvevői

Ön legénybúcsúra igyekszik, de autója mellett gyanús csontmaradványokra lesz figyelmes. Mit tesz? A: Nekiáll kiásni a csontokat, B: Hívja a rendőrséget, C: Semmit. Egy amerikai legénybúcsú résztvevői az A opciót választották, és remek állapotú masztodonkoponyát találtak egy tóparton.

Az Új-Mexikói Természettörténeti és Tudományos Múzeum szóvivője, Randall Gann szerint a fosszíliát a hét elején fedezték fel az Albuquerque-től nagyjából 250 kilométerre délre fekvő Elephant Butte State Park mesterséges tavának homokos partján. Az érintett terület két héttel ezelőtt még víz alatt állt.

A leletek feltárása nagyon aprólékos munkaFotó: Helen H. Richardson / Europress / Getty

A masztodonok az elefántok jégkorszakbeli rokonai voltak. Magasságuk elérte a három métert, és mintegy 15 millió évvel ezelőtt vándoroltak Észak-Amerikába. Az őselefántok kardfogú tigrisek, óriáslajhárok és nyugati tevék társaságában járták a kontinenst, mielőtt nagyjából tízezer évvel ezelőtt kihaltak.

A lelet megtalálói először az Új-Mexikói Egyetem egyik professzorához fordultak, aki átirányította őket a múzeum vezető paleontológusához, Gary Morganhez. A szakembert lenyűgözte a lelet, amelyet az elmúlt húsz évnyi terepmunkája során látott "legépebb elefántkoponyának" nevezett.

A szakemberek csütörtökön kezdték meg a nagyjából hárommillió évvel ezelőtt elpusztult állat maradványainak kiásását a tavat övező puha homokból. Morgan szerint nincs rá mód, hogy megállapítsák az állat nemét vagy halálának okát. Mint hozzátette, a "majdnem tökéletes" épségben megmaradt koponya felbecsülhetetlennek számít a tudományos kutatások szempontjából.

A megfelelő óvintézkedéseket követően a leletet Albuquerque-be szállítják, ahol megtisztítják és előkészítik tanulmányozásra. A szakember reményei szerint a koponyát idővel a nagyközönség is láthatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek