Kiránduljon lámákkal az Alpokban!

Nyáron is üzemelő sífelvonók, legelésző tehenek és idilli hütték várják az alpesi nyaralásra vágyókat a Gastein-völgyben. Egy farmer feleségétől megtanulhatunk kenyeret sütni, borús napokon pedig a hegy forró gyomrában relaxálhatunk.

Az már a tavaszi síelésünk alkalmával is látszott, hogy a Gastein-völgy nemcsak akkor szép, amikor méteres hó fedi a tájat, hanem amikor zöldek a mezők, virítanak az alpesi virágok és a látványt birka- és tehéncsordák teszik teljesen képeslapszerűvé. Így aztán összegyűjtöttük, hogy mi mindennel foglalhatja el magát az, aki telelés helyett inkább nyaralna a Budapesttől körülbelül hatórás autóútnyira fekvő Gastein-völgyben.

Kiránduljunk!

Bár a völgy is nagyon barátságos, ha már egyszer itt vagyunk, érdemes felmenni a hegyekbe, hogy a csodás panorámában gyönyörködhessünk. Szerencsére ehhez nem kell hegymászónak lennünk, nyáron is üzemelnek a kabinos síliftek. (Hogy pontosan melyek és mikor, arról ide kattintva informálódhat.)

A függőhíd 140 méter hosszú
Galéria: Kiránduljon lámákkal az Alpokban!
Wolkersdorfer Gerhard / Gastein

A hegy tetején egy jó ebéddel egybekötve ideális fél napos kirándulás például, ha a Bad Gastein és Bad Hofgastein között található Angertalból felmegyünk a kabinos felvonóval a Stubnerkogelre. Itt pazar kilátás, egy tériszonyosoknak simán rémálmokat okozó, 28 méteres szakadék fölött átívelő, acélból készült, 140 méter hosszú függőhíd, napozóterasz, önkiszolgáló étterem és egy formabontó, narancssárga kilátó fogadja a kirándulókat. A függőhídon egy jópofa fotóautomatával csoportképet vagy szelfit is készíthetünk és elküldhetjük magunknak, így nem kell attól tartani, hogy a mélybe ejtjük a telefonunkat vagy fényképezőnket egy óvatlan pillanatban.

De nem csak kilátók várják a környező hegyekben a túrázókat: számos tematikus túraútvonal közül is választhatunk. Hegyi tóban kialakított Kneipp-taposóban frissíthetjük fel vérkeringésünket, vagy éppen a legendák útvonalán tíz információs táblát kereshetünk meg, melyeken izgalmas történeteket olvashatunk a völgy múltjából. Akinek ez sem elég, még az Alpokban kissé tájidegennek ható, ám kétségkívül szupercuki lámákkal is kirándulhat a hegyek között!

Hüttézzünk!

A téli infrastruktúrából szerencsére nemcsak a felvonókat üzemelik be nyaranta, de a zseniális hüttéket is nyitva találjuk. Tavaszi síelésünkkor például a Bad Gasteinből fél órás sétával – télen pedig egy igencsak retró ülőlifttel – megközelíthető, 1300 méter magasan található Bellevue Almot próbáltuk, és csak szuperlatívuszokban tudunk róla mesélni.

Saját magunk sütötte kenyér
Galéria: Kiránduljon lámákkal az Alpokban!
Claudia Ziegler / Gastein

Ez Európa egyik legrégebbi hüttéje bájos, fából készült berendezéssel, kedves felszolgálókkal, finom falatokkal, és esténként nagy bulikkal: pontosan olyan, amilyennek az ember egy őshüttét elképzel. Mi a sajtfondüt próbáltuk és imádtuk, de nyáron lehet inkább valami kevésbé forró fogást választanánk. (A további, nyáron is nyitva tartó hütték listáját idekattintva találja.)

Dorfgasteinből pedig az Amoseralmig érdemes elkirándulni, ahol a tulajdonos feleségétől megtanulhatjuk a kenyérsütés csínját-bínját, hogy aztán némi házi sajt és sonka kíséretében el is fogyaszthassuk, amit mi magunk sütöttünk.

Ázzunk!

A Bad Gasteint és Bad Hofgasteint összekötő kerékpárúton könnyedén megközelíthető Gasteini fürdőtó május végétől szeptember közepéig várja a túrázásban megfáradtakat egy frissítő csobbanásra. Aki tó helyett medencében úszna és lazítana, annak a Bad Hofgastein központjában található Alpenthermét javasoljuk kipróbálásra.

A fürdőtóban garantált a felüdülés
Galéria: Kiránduljon lámákkal az Alpokban!
Claudia Ziegler / Gastein

Ide borús időben is érdemes ellátogatni, a langyos, gyógyvizes medence, a csúszdával és sodrófolyosóval rendelkező gyerekvilág és az elképesztően hatalmas és változatos szaunavilág hosszú órákra leköti az egész családot. Természetesen itt is kötelező a textilmentes szaunahasználat, ami ugyan Ausztriában alapvető, nekünk magyaroknak azonban gyakran még mindig zavarbaejtő tud lenni. Valószínűleg nem vagyunk ezzel egyedül, hiszen az Alpenthermében találunk egy külön nőknek kialakított szaunarészleget is, így talán egy fokkal kevésbé lesz nehéz megválni a fürdőruhánktól.

Szintén rossz időben érdemes ellátogatni a Bad Gasteintől nem messze fekvő Heilstollenbe. Itt egy rövid orvosi ellenőrzés és eligazítás után fürdőruhára vetkőzve kisvonatra ülhetünk, majd az egykori meleg és párás bányajáratokban andalító zene mellett kényelmes ágyakon fekve relaxálhatunk.

Újságírónkat a Gasteini Turisztikai Hivatal és az Austria.info utaztatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek